Απέναντι στην δήθεν «κυβερνησιμότητα» του κ. Βορίδη για τους ΟΤΑ προτάσσουμε την δημοκρατία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Ιούν, 2021

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του κ. Βορίδη για τους ΟΤΑ, εισάγοντας ένα πλέγμα διατάξεων που, στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος, καταργώντας την απλή αναλογική και αποσιωπώντας τις πραγματικές συνέπειες και στοχεύσεις του. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία όμως, κριτήριο του πραγματικά δημοκρατικού χαρακτήρα της είναι ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών και της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασής τους, στις διαδικασίες ανάδειξης και εκλογής των αιρετών και εκπροσώπων τους στα όργανα του κράτους, της Τ.Α., κλπ.

Ο όρος «κυβερνησιμότητα», αφορά ή σχετίζεται με την ικανότητα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική λογική της «κυβερνησιμότητας» και το συγκεντρωτικό και αυταρχικό χαρακτήρα των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε εύκολα με το νόμο «Περί συστάσεως των Δήμων» της Αντιβασιλείας του Όθωνα.

Πέρα όμως από την παράκαμψη της δημοκρατίας για χάρη της «κυβερνησιμότητας», ο κ. Βορίδης και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο στοχεύουν και στην διευκόλυνση της υλοποίησης των βασικών στρατηγικών τους. Της  «επιχειρηματικότητας» των Δήμων με ΣΔΙΤ μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραχωρώντας ουσιαστικά δημοτική περιουσία και υποδομές, δημόσιους χώρους και χρηματοδοτικά προγράμματα σε επιχειρηματικούς ομίλους και της Ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων για καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.

Βέβαια όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι καινοφανή, καθώς και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επικέντρωσε όλη τη συζήτηση και αντιπαράθεση με το κατεστημένο της Αυτοδιοίκησης στο εκλογικό σύστημα, παράλληλα όμως με το κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε πέρασε στο «ντούκου» και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος, όλες τις ρυθμίσεις δήθεν «εκσυγχρονισμού» του μνημονιακού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, που είχε αναλάβει να υλοποιήσει.

Απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της δημοκρατίας και της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις του κ. Βορίδη. Για μας η Απλή και Ανόθευτη Αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει την ακριβή αντιστοιχία της λαϊκής βούλησης με τις έδρες εκπροσώπησης, όπως επιτάσσουν οι αρχές του Συντάγματος. Ενώ η εκλογή του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη πρέπει να γίνεται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά τώρα την εφαρμογή του οποιουδήποτε ορίου (όπως π.χ. του 3%), αυτό αποκλείει ή και νοθεύει την εκπροσώπηση τμημάτων της κοινωνίας μας και ακυρώνει βασικές αρχές του Συντάγματος. Τέλος, είμαστε αντίθετη στην αλλαγή της τετραετία και στην αύξηση του κόστους για τα παράβολα των υποψηφίων στις εκλογές των ΟΤΑ, καθώς η αύξηση αυτή θέτει φραγμό συμμετοχής στους πολίτες που δεν ανήκουν στα εύπορα στρώματα της κοινωνίας μας και επιτείνει τις διακρίσεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο