Τομέας Περιβάλλοντος: Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – η κυβέρνηση δημιούργησε φρούδες ελπίδες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιούν, 2021

Η συνήθης πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, δηλαδή της παροχής υποσχέσεων και η γνωστή εξέλιξη δηλαδή οι διαψεύσεις τους, συνέβη και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

Για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά ζωντανές υπάρξεις δηλαδή τα ζώα συντροφιάς, δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα τους που είναι τελικά κοινωνικά προβλήματα:

Δεν επιλύει και μεταφέρει μετά από 40 μήνες…τον 9/2024(!) (δηλαδή ΠΟΤΕ!) την μόνη πρακτική που έχει προταθεί για το φαινόμενο της πληθώρας των αδέσποτων, δηλαδή την στείρωση με επιστημονικά κριτήρια.

Εξορίζει τα κυνοκομεία σε απρόσιτες περιοχές, δυσκολεύοντας τον κοινωνικό έλεγχο, και δεν εξασφαλίζει ρητά την ευζωία τους (ανώτατος αριθμός ζώων, χρόνος παραμονής, επανένταξη)

Ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν στον Αντιπεριφερειάρχη ουσιαστικές αρμοδιότητες, αυτές παραμένουν στους Δήμους και οι κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων τους είναι ιδιαίτερα ελαφριές.

Η ευζωία των ζώων συντροφιάς δεν εξασφαλίζεται βγάζοντας στην παρανομία το έργο των φιλόζωων και των σωματείων τους, δυσκολεύοντας έτσι περαιτέρω τις υιοθεσίες αδέσποτων και κλείνοντας καταφύγια που φιλοξενούν με προσωπικούς πόρους διασωσμένα ζώα. Ούτε εξασφαλίζεται ευζωία στις περιπτώσεις επιστροφής των ζώων στους κακοποιητές τους, ενώ η απομάκρυνση τους από αυτούς θα έπρεπε να είναι ρητή και άμεση. Ιδιαίτερα για την ασυδοσία των παράνομων κυνηγο-εκτροφέων δεν θίγεται μόνο η ευζωία των ζώων αλλά προκύπτουν και ζητήματα φοροδιαφυγής από ενδεχόμενη μαύρη αγορά κουταβιών.

Πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για την ευζωία των ζώων από την στιγμή που αφήνει περιθώρια για το μόνιμο δέσιμο τους; Ούτε αυτό το ζήτημα επιλύεται από το νομοσχέδιο.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι σε διάφορες διατάξεις του το νομοσχέδιο ανοίγει προοπτικές για κάτι πράγματι καινούργιο αλλά φρικτό: την ευθανασία των ζώων!

Το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί παρά να καταψηφίσει αυτό το απαράδεκτο νομο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο