Ανώτατη Εκπαίδευση: σχέδιο νόμου με το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Δεκ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως έστειλε επιστολή στους Τομεάρχες Παιδείας των κομμάτων καλώντας τους σε διάλογο σχετικά με «προτάσεις» για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο τομέας Παιδείας του ΜέΡΑ25 συζήτησε τη σχετική επιστολή και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προτάσεις στην εν λόγω επιστολή, παρά μόνο μία γενική θεματολογία, διαρθρωμένη και επιλεγμένη μάλιστα με τρόπο που φανερώνει την πολιτική αφετηρία του «διαλόγου» και το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ που είναι διαμετρικά αντίθετο από αυτό του ΜέΡΑ25, ενώ παράλληλα διαπίστωσε και σημαντικές αντιφάσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μιλάει για αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων τη στιγμή που έχει καταργήσει το Πανεπιστημιακό άσυλο και έχει αναθέσει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την «τήρηση της τάξης» στα Πανεπιστήμια, μιλάει για αντίβαρα εντός Πανεπιστημίου και για θέση γενικού γραμματέα, επιλογές που υποκρύπτουν πρόθεση περαιτέρω παρέμβασης στα εσωτερικά των Πανεπιστημίων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να διαθέτουν διοικητική επάρκεια με προσωπικό που να παρέχει όλες τις υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα του αυτοδιοίκητου και το οποίο πρέπει να επιλέγεται αυστηρά από την εκλεγμένη διοίκηση τους και να αναφέρεται μόνο σε αυτήν. Η Σύγκλητος πρέπει να παραμείνει το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Πανεπιστημίου ενώ πρέπει να διευρυνθεί η δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, εξασφαλίζοντας επαρκή εκπροσώπηση όλων των μερών (εκπαιδευτικών, φοιτητών και διοικητικών) που απαρτίζουν την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όσο αφορά στα οικονομικά των Πανεπιστημίων είναι σαφής η πρόθεση μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης απεμπολίζοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη του κράτους να παρέχει στους πολίτες ποιοτική ανώτατη παιδεία. Η αναφορά σε ΣΔΙΤ είναι χαρακτηριστική της επί της ουσίας πρόθεσης ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων και να διασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για σπουδές επιπέδου αντίστοιχου με τα Δημόσια Πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ευρώπης. Διαφωνεί δε κάθετα με τη σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, η οποία πρέπει να γίνεται αυστηρά με βάση τις οικονομικές ανάγκες των Τμημάτων.

Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι διαθέσιμες στο πρόγραμμα του που έχει ανακοινωθεί. Επειδή το υπουργείο μέχρι σήμερα έχει φέρει στη Βουλή 10 διατάξεις-τροπολογίες και 2 μίνι νομοσχέδια για την Παιδεία σε άσχετα με θέματα Παιδείας νομοσχέδια, θα αναμένουμε από το υπουργείο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την Εκπαίδευση με την υπογραφή του και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε λεπτομερώς επί αυτού και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Τομέας Παιδείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο