Ανοικτή συζήτηση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη με θέμα «Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, μια σκληρή συνθήκη στην Ελλάδα»

Δραστηριότητα
23 Ιούν, 2023

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη την Τετάρτη 21/6 διοργάνωσε στο κεντρικό περίπτερο της Κοραή την ανοικτή συζήτηση με θέμα «Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, μια σκληρή συνθήκη στην Ελλάδα».

Συμμετείχαν

Μιχάλης Αφολιάνο – Διαχειριστής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA)

Πάτυ Βαρδάμη – Ακτιβίστρια, μετανάστρια

Σέφανος Λεβίδης – Ερευνητής Forensic Architecture/Forensis

Γιώτα Μασουρίδου – Δικηγόρος, ακτιβίστρια

Η άνοδος της Αλτ Ραιτ εισήγαγε μια ραγδαία αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική παγκοσμίως. Όταν χτίστηκε ο φράχτης στα σύνορα της Αμερικής με το Μεξικό στην Ευρώπη κοιτούσαμε από απόσταση. Πολύ γρήγορα ο εθνικιστικός συντηρητισμός έφτασε εδώ, χτίσαμε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποκτήσαμε το φράχτη της ντροπής στον Έβρο και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας βίαιης συνοριακής πολιτικής όπως το πολύνεκρο ναυάγιο έγκλημα της Πύλου.

O Στέφανος Λεβίδης επισήμανε ότι η ερευνητική του ομάδα μελετάει χρόνια τις πολιτικές βασανισμών στα σύνορα, τις επαναπροωθήσεις (pushbacks) και την εγκατάλειψη προσφύγων στις θάλασσες (driftbacks). Όλες αυτές οι πρακτικές αποτελούν από μόνες τους κρατικές εγκληματικές ενέργειες. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις συνθήκες του ναυαγίου της Πύλου. Οι απόκρυψη στοιχείων είναι μια συνήθης ενοχοποιητική τακτική του Λιμενικού. Έχει έρθει η στιγμή να μιλήσουμε για την αποεπένδυση της Ελληνικής Αστυνομίας και του ένοπλου κρατικού μηχανισμού μέχρι την κατάργηση τους.

Για τις ατελείωτες εσκεμμένες καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης έκανε λόγο η Γιώτα Μασουρίδου. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για τις εγκληματικές πολιτικές της στα σύνορα και για τις συνθήκες τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχει μια προσπάθεια να μετατεθεί το νομικό βάρος μόνο στους διακινητές ή να κατασκευάζονται τέτοιοι. Είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι που θα επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων στον προορισμό τους.

Ο Μιχάλης Αφολάνιο είπε ότι χρειάζεται να ανατρέξουμε στις πολιτικές της αποικιοκρατίας και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού στις χώρες της Αφρικής και Ασίας για να κατανοήσουμε την ανάγκη των ανθρώπων να έρθουν στην Ευρώπη. Βιώνουμε μια ρατσιστική μεταχείριση των προσφύγων σχέση με την προέλευση ή την θρησκεία τους. Κανείς δεν μιλάει για τον πόλεμο που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν σε σχέση με αυτόν στην Ουκρανία. Χρειάζεται να αναδιοργανωθούν τα κινήματα αλληλεγγύης στη βάση και στο δρόμο.

Για το πως τα κρατικά εγκλήματα που βιώνουμε τώρα είναι αποκορύφωμα αντιμεταναστευτικών πολιτικών δεκαετιών μίλησε η Πάτυ Βαρδάμη. Οι πολιτικές των συνόρων ήταν πολύ βίαιες από την δεκαετία ’90 με την έλευση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Οι σημερινοί νόμοι της Ιθαγένειας και Συντάξεων έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείσουν τους μετανάστες και να τους καθιστούν πολίτες 2ης κατηγορίας. Οι μετανάστες αποτελούν την εργατική τάξη στην Ευρώπη και Ελλάδα και η προοδευτική αριστερά έχει αποτύχει στο να το κατανοήσει αυτό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο