Ανοικτή συζήτηση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη με θέμα Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Γυναικεία δικαιώματα υπό απειλή: Η άνοδος του Νέοσυντηρητισμού»

Δραστηριότητα
23 Ιούν, 2023

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Γυναικεία δικαιώματα υπό απειλή: Η άνοδος του Νέοσυντηρητισμού» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/6 στο κεντρικό περίπτερο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, στην Πλατεία Κοραή, στο πλαίσιο τριημέρου εκδηλώσεων.

Παρούσες ήταν γυναίκες με εμπειρίες δεκαετιών στον φεμινιστικό αγώνα όπως η Νένα Βενετσάνου, Αλεκα Μακρη και Μάνια Παπαδημητρίου. Δυναμική συμμετοχή έδωσαν φεμινίστριες της πρώτης γραμμής του ακτιβισμού όπως η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Μισέλ Κόντου, Salma Shaka, Dimitra Siaili με το συντονισμό της συζήτησης από την Πάτυ Βαρδάμη.

Επισημάνθηκε το πως η άνοδος της Αλτ Ράιτ παγκοσμίως και στην Ελλάδα έχει απειλήσει ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτό της ελεύθερης άμβλωσης και επιχείρησε την εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος για την αναπαραγωγή του πατριαρχικού έθνους. Την ίδια ώρα είχαμε το χαμό δεκάδων γυναικών από την πατριαρχική βία και πληθώρα καταγγελιών για σωματική και σεξουαλική βία. Σε απάντηση το κίνημα ΜeToo ξέσπασε με δύναμη και κατέλαβε τους δρόμους όπως μας περιέγραψε η Αλέκα Μακρή. Απαιτήσαμε την αναγνώριση του όρου Γυναικοκτονία και άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας επιζωσών γυναικών.

Η Μισέλ Κόντου και Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου μας μετέδωσαν την μάχη που έδωσαν μέσα από την ομάδα Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια και τα βίαια περιστατικά που προκαλεί καθημερινά η θεσμοθέτηση αυτού του νόμου. Η Salma Shaka μίλησε για τη σχέση της Πολιτικής Συνόρων και Φύλου, και την φεμινιστική δράση των γυναικών στις Αραβικές χώρες.

Η Δήμητρα Σιαηλή επίσημανε το πόσο σημαντικό ήταν να κάνουμε αυτή την κουβέντα καθώς ο φεμινιστικός λόγος ήταν απών από τον προεκλογικό διάλογο. Η Νένα Βενετσάνου και η Μάνια Παπαδήμητρίου έδωσαν το στίγμα των γυναικών στο χώρο του πολιτισμού και το διαχρονικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της φεμινιστικής συνείδησης και μνήμης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο