«Ανήκομεν εις τις Βάσεις»

Αρθρογραφία
30 Ιαν, 2020

Όπως έλεγε κι ένα ρητό την εποχή της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, «αν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς τις ΗΠΑ σαν Αυτοκρατορία, απλά σκέψου να είχε η Κινα 600 βάσεις ανά τον κόσμο, μία από αυτές στη χώρα σου».

Σήμερα ζούμε σε έναν φαινομενικά διαφορετικό κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν πέσει αρκετά σκαλιά από την Παγκόσμια Ηγεμονία τους, η οποία αμφισβητείται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά οι Αμερικάνικες Βάσεις θα μείνουν όπως φαίνεται η μόνη σταθερά, ακλόνητες από την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου τις εξόρκιζε ως «Βάσεις του Θανάτου» μόνο και μόνο για να υπογράψει τη διαιώνισή τους μόλις ανέβηκε στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει τέτοια ηθικά διλήμματα ούτε σύρεται σε συμμόρφωση από μια διάθεση για realpolitik. Η δουλική της πρόσδεση στο Ατλαντικό άρμα είναι εξαρτημένο αντανακλαστικό, απρόσβλητο από αλλαγές Ιστορικών ανέμων ή γεωπολιτικές αναλύσεις κόστους/ωφελημάτων. Θα «ανήκομεν εις την Δύσιν», ακόμα κι όταν η «Δύση» βρίσκεται στη δύση της.

Θα προσφέρουμε εδάφη μας σαν πολεμικά ορμητήρια στην ξεπεσμένη Υπερδύναμη ακόμα κι όταν αυτή αρνείται να μας δώσει το παραμικρό, έστω και λεκτικό αντάλλαγμα. Θα δεχόμαστε να ζωγραφιστεί ένας στόχος στην πλάτη της χώρας μας σε μια εποχή που η γεωπολιτική γειτονιά μας βράζει, ακόμα και μετά την ταπεινωτική μετατροπή του Πρωθυπουργού της χώρας μας σε αμίλητη γλάστρα κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

Σαν να μην έχει λήξει εδώ και 30 χρόνια ο Ψυχρός Πόλεμος, θα είμαστε δέσμιοι του «Ελεύθερου Κόσμου», ακόμα κι όταν αυτός πλέον κυβερνάται από ακροδεξιούς ημίτρελους που ετοιμάζονται να κάτσουν στο σκαμνί της Δικαιοσύνης.

Βέβαια, ρίχνοντας κάποιος μια σύντομη ματιά στα πιο προβεβλημένα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης και τη σύνολη πολιτική της, θα διαπιστώσει ένα «mirroring» στην ακροδεξιά ροπή.

Και θα διόρθωνε αυτόματα το «ακόμα κι όταν» με το «ακριβώς επειδή».

Σπύρος Δερβενιώτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο