Αγγελική Αδαμοπούλου: Το Ν/Σ για την συνεπιμέλεια στηρίζεται στην επικίνδυνη έννοια της «γονεϊκής αποξένωσης» και βλάπτει ουσιωδώς τα συμφέροντα του παιδιού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Μάι, 2021

Επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την συνεπιμέλεια τοποθετήθηκε σήμερα η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, στο πλαίσιο της διαρκούς επιτροπής.

Η Α. Αδαμοπούλου ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν βρίσκει ευρύ έρεισμα στην ελληνική κοινωνία, καθώς οι τροποποιήσεις που εισάγονται έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και πόλωση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Απευθυνόμενη στον κ. Τσιάρα ζήτησε εξηγήσεις για το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, το οποίο ο Υπουργός αγνόησε, και αιτήθηκε την δημοσιοποίησή του ώστε να γίνει συζήτηση επ’ αυτού. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρακτικά ανεφάρμοστο διότι τα πρακτικά θέματα που προβλέπει δεν μπορούν να ρυθμιστούν ούτε μεταξύ γονέων, αλλά ούτε και με διαμεσολαβητή.

«Το οικογενειακό δίκαιο της Ελλάδας είναι ένα προοδευτικότατο και φιλελεύθερο κείμενο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με παιδοκεντρικό προσανατολισμό και πάτε αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσετε τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα με έναν γονεο-κεντρικό ή καλύτερα γονεο-εγωκεντρικό. Θα είναι κατασκεύασμα και δημιούργημα εγωκεντρικών προσωπικοτήτων, για να μην πω ναρκισσιστικά διαταραγμένων προσωπικοτήτων, οι οποίες γράφουνε το παιδί και το συμφέρον του στα παλιά τους υποδήματα. Το μόνο που θέλουν είναι να ρυθμίζουν τα θέματα κατά τα δικά τους τα συμφέροντα, μέσα στα οποία βεβαίως είναι και το θέμα της διατροφής. Είναι παραπληροφόρηση ότι αυτά που περιγράφει το νομοσχέδιο συμβαίνουν στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια».

Συμπλήρωσε πως «Η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου στήριζεται στην έννοια της γονεϊκής αποξένωσης η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε αναγνωρισμένη, ούτε αποδεκτή από επιστημονικές ομάδες. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν αναγνωρίζει την γονεϊκή αποξένωση ως επιστημονική θεωρία με κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Πρόκειται για ένα ψευδοεπιστημονικό κατάσκευασμα που βλάπτει ουσιωδώς τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του παιδιού».

Η Α. Αδαμοπούλου τόνισε πως θα έπρεπε να λειτουργήσουν οικογενειακά δικαστήρια στελεχωμένα απο εξειδικευμένους δικαστές που να συνεπικουρούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους, έτσι ώστε η δικαστική κρίση να είναι προϊόν μιας ολιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων, ενώ παράλληλα το κράτος θα πρέπει να στελεχώσει επαρκώς κοινωνικές δομές πρόνοιας και μέριμνας.

«Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο κάτω από τη σκιά οργανωμένων ομάδων που στοχοποιούν χυδαία δικαστές οι οποίοι έχουν αναλάβει υποθέσει οικογενειακής φύσης. Έχουμε κάθε χρέος να καταδικάσουμε αυτή τη βαρβαρότητα και να διαφυλάξουμε τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού μας δικαίου. Πάτε να ανοίξετε μια πολύ επικίνδυνη κερκόπορτα αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο