Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Τα σχήματα που στηρίζει το ΜέΡΑ25 σε δήμους και περιφέρειες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Σεπ, 2023

Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μνημονιακά σχεδιασμένη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, την παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη μεθοδική απογύμνωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από βασικές αρμοδιότητες, τη μεταβίβασή τους στις επιτροπές και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών και υπηρεσιών.

Παράλληλα οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023 λαμβάνουν χώρα με ένα νέο εκλογικό σύστημα που είναι κατασκευασμένο με βασικό στόχο τον περιορισμό της πολυφωνίας και τον αποκλεισμό των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» και σε συνέχεια μίας διαχρονικής επίθεσης στην αυτοδιοίκηση, αναπαράγεται ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Οι αλλαγές στις κοινότητες, το όριο του 3%, η εκλογή της πρώτης δύναμης από τον πρώτο γύρο με 43%, η κατανομή του 60% των εδρών στην πρώτη δύναμη ανεξάρτητα από το ποσοστό της, ακόμα και το κόστος και ο χρόνος κατάθεσης ψηφοδελτίων: όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ως σκοπό τον αποκλεισμό κάθε αντιπολιτευτικής και ριζοσπαστικής φωνής από την αυτοδιοίκηση. Σε αυτή τη συνθήκη, και στη συνέχεια της εκλογικής και κοινωνικής ήττας της αριστεράς, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη στήριξης και κοινού αγώνα όλων αυτών των φωνών.

Ως ΜέΡΑ25, από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό μας, προχωρήσαμε σε κάλεσμα σε ανοιχτό διάλογο προς “όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων, των κινήσεων πολιτών και όλων όσων αγωνίζονται κατά των νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου”.

Από τότε, με πολιτικούς όρους κι όχι απλά συγκυριακά, αναγνωρίζαμε πως “ο χώρος της αυτοδιοίκησης δεν έχει ανάγκη από σεκταριστικές φωνές, απομονωτισμό και καταμέτρηση δυνάμεων”. Έχει ανάγκη από ακηδεμόνευτα ενωτικά σχήματα που θα λειτουργούν “με υγιή τρόπο, με μακρόπνοο πλάνο και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε οι αξίες και οι πολιτικές της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων να εκφράζονται και να επικοινωνούνται προς την κοινωνία, αλλά και να σχηματίζονται από τα κάτω με τη συμμετοχή της”.

Με αυτό το σκεπτικό η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 αποφάσισε την επιλεκτική συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, κατά περίπτωση μόνο όταν έχουν ωριμάσει τοπικές συμμαχίες. Δηλώνουμε το παρών σε αυτές τις εκλογές και ακόμα περισσότερο δηλώνουμε το παρών σε κάθε κοινότητα, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, όπου για τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση από τα κάτω, ανοιχτών, συμμετοχικών, ενωτικών και ακηδεμόνευτων σχημάτων.

 

Περιφέρειες

Στην περιφέρεια Αττικής συμμετέχουμε στο ενωτικό σχήμα «Ανυπότακτη Αττική» με επικεφαλής τη Μαριάνα Τσίχλη και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουμε στο ενωτικό σχήμα «Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής» με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχουμε στο ενωτικό σχήμα «Αντίσταση Πολιτών» με επικεφαλής τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουμε στο ενωτικό σχήμα «Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή» με επικεφαλής τον Στέφανο Πράσσο και στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων συμμετέχουμε στο ενωτικό σχήμα «Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Γιώργο Ραιδεστινό.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχουμε στο σχήμα «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» με επικεφαλής τον Ιωάννη Μιχαλόπουλο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στηρίζουμε το σχήμα «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – Ανταρσία στην ΑΜΘ» με επικεφαλής τον Θεόδωρο Περεντίδη.

 

Δήμοι

Στον Δήμο Αθηναίων βλέπουμε να ετοιμάζεται για μια νέα επέλαση ο δήμαρχος που βάζει πρόστιμα σε αριστερά κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, που τσιμεντώνει πάρκα και λόφους, που καταστρέφει την πόλη και τον δημόσιο χώρο προς όφελος των αρπακτικών κολλητών. Παράλληλα βλέπουμε τη γιγάντωση της φασιστικής απειλής με τη συμμετοχή καταδικασμένων νεοναζί και λοιπών ακροδεξιών. Το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως αποτελεί καθήκον όλων των αριστερών δυνάμεων να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε αυτή τη μάχη με ενωτικά και ενιαομετωπικά χαρακτηριστικά. Αν και αυτή η προσέγγιση δυστυχώς δεν αποτέλεσε κοινό τόπο, επιλέγουμε για αξιακούς λόγους να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και προωθητικά και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη. Εκτιμούμε πως αυτή η εκλογική συνεργασία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον Δήμο Αθηναίων και πως ο Κώστας Παπαδάκης αποτελεί την καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα για τη μάχη απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά. Παράλληλα αναγνωρίζουμε πως, πέρα από τη στήριξη στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, οφείλουμε κι εμείς και κάθε αριστερή συλλογικότητα να συμβάλλουμε ώστε το σχήμα να αποκτήσει τη δημοκρατική εσωτερική λειτουργία, την κοινωνική γείωση και τα ενωτικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά που προτάσσουμε.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΜέΡΑ25 στηρίζει και συμμετέχει στην Πόλη Ανάποδα με τυπικά επικεφαλής τη Μαρία Κέκη. Η Πόλη Ανάποδα αποτελεί για εμάς, το καλύτερο παράδειγμα συμμετοχικού, ενωτικού κι ακηδεμόνευτου αυτοδιοικητικού σχήματος. Είναι ένα σχήμα με πρόγραμμα, με μαζικότητα μελών, με συμμετοχή πληθώρας οργανώσεων της αριστεράς, αλλά και με χώρο για ανένταχτο κόσμο, με παρουσία σε όλες τις μάχες της περιόδου, με δράσεις στις γειτονιές και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των ανεξάρτητων δημοτικών σχημάτων που στηρίζει το ΜέΡΑ25:

Αγία Παρασκευή: Φυσάει Κόντρα (Πάνος Αντωνίου)

Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο (Στέλιος Μερμίγκης)

Αθήνα: Ανατρεπτική Συμμαχία (Κώστας Παπαδάκης)

Αίγιο: ΜΠΡΟΣΤΑ (Γιώργος Κουβαράς)

Άρτα: Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή (Βάσω Αμπελογιάννη)

Βόλος: Συμμαχία για τον Βόλο (Νίκος Παπαπέτρος)

Βριλήσσια: Δράση για μια Άλλη Πόλη (Γιάννης Τσούτσιας)

Βύρωνας: Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση (Σταύρος Τζιορτζιώτης)

Γαλάτσι: Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών (Γερμάνος Μελισσουργός)

Γλυφάδα: Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας (Νίκος Πυρουνάκης)

Ελευσίνα: Κοινωνία Δημοτών (Χρήστος Χρηστάκης)

Ζωγράφου: Ανυπότακτη Πόλη (Χρήστος Τουλιάτος)

Ηλιούπολη: Ηλίου Πόλις (Θοδωρής Παπαδάτος)

Θεσσαλονίκη: Η Πόλη Ανάποδα (Μαρία Κέκη)

Καλλιθέα: Μια Πόλη στο Δρόμο (Χρήστος Ιωαννίδης)

Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Άλλος Δρόμος (Χρήστος Βρεττάκος)

Κορυδαλλός: Ανυπότακτος Κορυδαλλός (Γιώργος Σταματονικολός)

Μαρούσι: Συμμαχία για την Ανατροπή (Κατερίνα Ψάλτη)

Μεταμόρφωση: Συμμαχία Πολιτών (Βασίλης Καραβάκος)

Νέα Σμύρνη: Μια Πόλη Ανάποδα (Γιάννης Δημόπουλος)

Νεάπολη – Συκιές: Η Πόλη Αλλιώς (Γιάννης Λαθήρας)

Νίκαια – Ρέντη: Ανταρσία στην Κοκκινιά (Κατερίνα Θωίδου)

Παπάγος – Χολαργός: Δίκτυο Πολιτών (Περικλής Ζήκας)

Πάτρα: Λαϊκή Συσπείρωση (Κώστας Πελετίδης)

Πειραιάς: Ανταρσία στο Λιμάνι (Θανάσης Διαβολάκης)

Πετρούπολη: Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση (Νίκος Σακούτης)

Ραφήνα – Πικέρμι: Γη και Ελευθερία (Εμμανουέλα Τερζοπούλου)

Σπάτα – Αρτέμιδα: Στην Πράξη (Μυρτώ Τσιγκούλη)

Στις υπόλοιπες περιφέρειες και στους υπόλοιπους δήμους καλούμε σε ψήφο των συνδυασμών της ανυπότακτης αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων.

Διεκδικούμε περιφέρειες και δήμους που προστατεύουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε σχήματα αριστερά, ενωτικά, συμμετοχικά και ανυπάκουα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο