Ν. Θεοχαράκης: Με την «Ανυπότακτη Αττική» για μια πράξη αντίστασης σε όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια

Αρθρογραφία
26 Σεπ, 2023

Η κάθοδος στις περιφερειακές εκλογές του συνδυασμού Ανυπότακτη Αττική με επικεφαλής τη Μαριάνα Τσίχλη είναι μια πράξη αντίστασης σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων είναι μια Ελλάδα όπου η κοινωνία και η οικονομία βρίσκεται σε ένα βαθύ τέλμα με την κυβέρνηση να επαίρεται για την κατάντια μας και τα υποτακτικά ΜΜΕ να τη λιβανίζουν πρωί-βράδυ εξηγώντας μας πόσο σπουδαίοι και καταπληκτικοί είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Ο λαός όμως ξέρει στο πετσί του τι περνάει και φοβάται το μέλλον ακόμα και αν έχει συνθηκολογήσει με αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση.

Η Αττική είναι μια περιφέρεια οικονομικά και κοινωνικά ανομοιογενής που περιλαμβάνει 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, το μισό σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Το 14% του πληθυσμού της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα περίμενε κανείς ότι η διοίκηση της περιφέρειας θα έκανε ότι περνάει από το χέρι της να απαλύνει την κατάσταση και να κάνει τη ζωή των κατοίκων της πιο υποφερτή.  Αντίθετα όμως, βλέπουμε τη διοίκηση της περιφέρειας να λειτουργεί σαν παρακολούθημα και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Υποχρηματοδοτημένη και με αρμοδιότητες που δεν είναι σαφείς, συχνά χρησιμοποιείται όταν τα πράγματα πάνε στραβά ως αποδιοπομπαίος τράγος μιας κυβέρνησης που αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τα συχνά και επανειλημμένα σκάνδαλα και το γενικευμένο φιάσκο που βιώνουμε όλοι.

Μέρος της ευθύνης της διοίκησης της περιφέρειας οφείλεται στην ιδεολογία από την οποία διαπνέεται: το ιδιωτικό είναι καλό, το δημόσιο είναι κακό. Οποιαδήποτε πρόσβαση σε δημόσια και κοινωνικά αγαθά δεν μπορεί να είναι δωρεάν αλλά πρέπει να έχει κάποιο τίμημα για αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Δημόσιοι χώροι, πάρκα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σίτιση των μαθητών στα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομής ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τους φυσικούς χρήστες τους και παραδίδονται στους ιδιώτες.

Η ιδεολογία βέβαια είναι εξαιρετικά βολική. Επιτρέπει να νομιμοποιηθεί το μεγάλο φαγοπότι μέσα από απευθείας αναθέσεις και αναπτυξιακές εταιρείες που λειτουργούν κάτω από ένα παχύ πέπλο διαχειριστικής αδιαφάνειας μακριά από τον έλεγχο των κατοίκων και των ψηφοφόρων στους οποίους η περιφέρεια είναι θεσμικά υπόλογη. Ο φαύλος όμως είναι και ανεπαρκής. Θυμίζω ότι στον περασμένο χιονιά ο -εξαφανισμένος πλέον- κ. Πατούλης φωτογραφιζόταν μπροστά από τα εκχιονιστικά μηχανήματα ως ίλαρχος της Panzerdivision στη μάχη του Κουρσκ και όταν ο χιονιάς μας χτύπησε την πόρτα όχι μόνο δεν είχαμε εκχιονιστικά, αλλά ούτε καν αλάτι να ρίξουμε στους δρόμους. Για να ξεπεραστεί η κακή δημοσιότητα η περιφέρεια δαπανά μεγάλα ποσά σε δημόσιες σχέσεις. Όταν κάτι βρωμάει χρειάζεσαι περισσότερα αρώματα. Χρήματα που θα έπρεπε να είχαν πάει σε έργα υποδομής – κατ’ εξοχήν ευθύνη της περιφέρειας – δαπανήθηκαν σε δημόσιες σχέσεις. Η Αττική πνίγηκε, η Αττική κάηκε και η Αττική εμπαίζεται από αυτούς που θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι για αυτό.

Η βαριά σκιά των μνημονίων βέβαια δεν αφήνει πολλά περιθώρια δράσης. Με βαθιά ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς, τη νύφη την πληρώνουν οι κάτοικοι, αλλά και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα έργα της περιφέρειας, είτε με περίεργες ευέλικτες συμβάσεις, είτε ως εργαζόμενοι των ιδιωτών που αναλαμβάνουν τα έργα με αδιαφανείς και μη ελεγχόμενους όρους εργασίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αγωνιστικό μέτωπο μέσα στην περιφέρεια και σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μετερίζι που θα παλέψει για μια Αττική της αλληλεγγύης που θα αποδοθεί στους κατοίκους της, με έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, αντί για έργα βιτρίνας αμφίβολης αισθητικής, με τους δημόσιους χώρους προσπελάσιμους για αναψυχή στους κατοίκους της, με αθλητικές εγκαταστάσεις για τη νεολαία και όχι μόνο, με σίτιση των μαθητών που υποφέρουν από τη φτώχεια, με δημόσιο έλεγχο των οικονομικών και κοινωνική ευαισθησία για αυτούς που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους: τους μετανάστες, τις μειονότητες, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, τα κακοποιημένα ζώα και τα θύματα του φασισμού. Σας καλώ να στηρίξετε το συνδυασμό της Ανυπότακτης Αττικής και τη Μαριάνα Τσίχλη.

Νίκος Θεοχαράκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΚΠΑ, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με την Ανυπότακτη Αττική

Πηγή: iEidiseis.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο