Γιάνης Βαρουφάκης στο BBC:  «Ανικανότητα και κυνισμός από τον Βρετανό πρωθυπουργό για το Κλίμα»

Συνεντεύξεις - videos
26 Σεπ, 2023

Καλεσμένος της κυριακάτικης εκπομπής του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg», βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης από τις εξαγγελθείσες «πράσινες πολιτικές» για την προστασία του Περιβάλλοντος και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κλήθηκε να σχολιάσει τη σημαντική μετατόπιση από την πολιτική περιορισμού στην εκπομπή διοξειδίων του άνθρακα από τη βρετανική βιομηχανία, κατηγορώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό για υπαναχώρηση μπροστά στις απαιτήσεις των βιομηχάνων και για πρόσδεση στο αντιπεριβαλλοντικό αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξάλλου έσπευσε να συγχαρεί τον Ρίσι Σούνακ για την αντιπεριβαλλοντική στροφή του.

«Χρειάζεται ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός ανικανότητας και κυνισμού για να καταφέρεις να ενώσεις την αυτοκινητοβιομηχανία και τους Πράσινους εναντίον σου, και ο Ρίσι Σούνακ το απέδειξε αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος τόνισε πως ο κ. Σούνακ προσπαθεί να απευθυνθεί σε «νατιβιστικά, δεξιά, αντι-κλιματικής πολιτικής τμήματα του πληθυσμού καταστρέφοντας όλη την αξιοπιστία που προσπάθησαν να οικοδομήσουν οι κυβερνήσεις στο παρελθόν σχετικά με τις πράσινες πολιτικές και ειδικά τις δεσμεύσεις για το “καθαρό μηδέν” (Net Zero Policy*), στις εκπομπές ρύπων».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές είναι η συζήτηση που ξεκίνησε στη Βρετανία μετά την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού από την εξαγγελία για απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν μόνο βενζίνη το 2030, μετατοπίζοντας το χρονικό όριο στο 2035 ενώ ανακοίνωσε καθυστερήσεις και σε πολλές άλλες βασικές «πράσινες» πολιτικές, όπως η αλλαγή των λεβήτων αερίου για την ενεργειακή αναβάθμιση των βρετανικών κατοικιών.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας επιδοκίμασαν τις εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά ακόμα και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford τον κατέκριναν λέγοντας πως υπονομεύει τον συνολικό σχεδιασμό για την προστασία του κλίματος.

Εκείνος πάντως που έσπευσε να συγχαρεί τον Ρίσι Σούνακ ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόνιμος αρνητής της κλιματικής κρίσης:  Ο Τραμπ γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social χαρακτήρισε «έξυπνο» τον Βρετανό πρωθυπουργό συγχαίροντάς τον επειδή «ανέτρεψε ουσιαστικά τις γελοίες κλιματικές εντολές που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν σε όλους, ιδίως στον εαυτό τους». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως τα «πράσινα» μέτρα θα μπορούσαν «να καταστρέψουν και να χρεοκοπήσουν» το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ για ακόμα μια φορά καταφέρθηκε εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων μιλώντας για «ψεύτες κινδυνολόγους για το κλίμα που δεν έχουν ιδέα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως, απευθυνόμενος στην κοινή γνώμη της Βρετανίας  υπερασπίστηκε τις πράσινες πολιτικές ειδικά σε μια περίοδο που στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο γίνονται με δραματικό τρόπο ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευση.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και του Diem25 βρίσκεται στην Βρετανία για σειρά διαλέξεων και ομιλιών σε αρκετές πόλεις με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Τεχνοφεουδαρχία. Ποιος σκότωσε τον Καπιταλισμό» που κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Penguin.

* Οι πολιτικές για το «Καθαρό μηδέν» με βάση και τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ αφορούν στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων να φροντίσουν ώστε να μην εκπέμπονται περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου – όπως το διοξείδιο του άνθρακα – από την ποσότητα που μπορεί να απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη στο BBC:

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο