Τομέας Μεταφορών & Υποδομών για την πυρκαγιά σε βυτιοφόρο στην Αθηνών-Κορίνθου: Παραβιάζονται ή όχι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού»;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Αυγ, 2023

Το σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο όχημα στο 46ο χλμ της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, αναδεικνύει ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά το σοβαρό πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στην χώρα μας.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, αφού το περιστατικό της φωτιάς του βυτιοφόρου που μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου, δεν συνέβη κατά τη διάρκεια διέλευσης του βυτιοφόρου εντός των υπογείων έργων της συγκεκριμένης οδού.

Το χάος και η δικαιολογημένη οργή των χιλιάδων οδηγών που παρέμειναν ακινητοποιημένοι στα αυτοκίνητά τους για πολλές ώρες, όπως και των επιβατών του Προαστιακού που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο προς Κιάτο καθώς ήταν σταματημένοι για πάνω από δυόμισι ώρες σε έναν σταθμό που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, ενώ δεν είχαν ενημερωθεί από κανένα υπεύθυνο για τις εξελίξεις, δείχνουν την ανυπαρξία της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Αναρωτιέται κανείς ποια ήταν τα επιχειρησιακά σχέδια της Ν.Δ. αποφυγής από την μια και εκκένωσης της περιοχής από την άλλη, όταν λαμβάνουν χώρα τέτοια σοβαρά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή;

Αν υπάρχουν γιατί ταλαιπωρήθηκαν τόσες ώρες οι οδηγοί και οι περίοικοι και γιατί υποβλήθηκαν σε τέτοιες συνθήκες ανασφάλειας για την ζωή τους;

Η διέλευση επικίνδυνων φορτίων εντός των υπογείων έργων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας και αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς επιτελούν επαρκώς ελέγχους;

Η παραχωρησιούχος εταιρεία Ολυμπία Οδός Α.Ε., που έχει αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνας–Κορίνθου–Πατρών, δεν έχει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτού του είδους τα προβλήματα, όπως φάνηκε από την πολύωρη ταλαιπωρία των χρηστών της οδού από τη διακοπή της κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο ακριβής διέλευσης, στον οποίο είχαμε και πρόσφατα το περιστατικό κατάρρευσης γέφυρας κατά τη διάρκεια συντήρησης.

Ομοίως και η Hellenic Train προφανώς δεν θεώρησε ότι έπρεπε να ενημερώσει αμέσως τους επιβαίνοντες στο τρένο, τόσο για την καθυστέρηση όσο και για την εξέλιξη των γεγονότων, ώστε να ενημερώσουν και αυτοί με την σειρά τους τις οικογένειές τους.

Το ΜέΡΑ25 καλεί το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την κυβέρνηση της Ν.Δ. αφενός να μην αφήνει ξεκρέμαστους τους πολίτες αυτής της χώρας και αφετέρου να διαπιστώσει αν από την παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης παραχώρησης αναφορικά με τη λειτουργία και τη συντήρηση της οδού, και να προβεί άμεσα στην εφαρμογή των απαιτούμενων υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο