Τομέας Δικαιωμάτων: Οι νεκροί έχουν ονόματα, όπως και οι ευθύνες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Αυγ, 2023

Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται η φωτιά που καίει για τέταρτη ημέρα στην Θράκη, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων στο δάσος της Δαδιάς, νότια του Άβαντα στον Έβρο.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, έκανε λόγο για μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στο δάσος με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν. Χωρίς να χάσουν την ευκαιρία τα συστημικά ΜΜΕ παρουσίασαν την είδηση συμπληρώνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Υπονοείται έτσι πως οι θάνατοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι αφού η ελληνική πολιτεία δεν έχει ευθύνη να προστατεύει και τους “παράνομους”.

Οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν το μέγεθος της τραγωδίας που ζει φέτος η χώρα μετρώντας ως σήμερα τουλάχιστον 35 νεκρούς από τις φωτιές. Οι νεκροί (όλοι οι νεκροί) έχουν ονόματα, όπως ακριβώς και οι ευθύνες για την συνεχιζόμενη τραγωδία.

Η ευθύνη για τον θάνατο των μεταναστών, όπως και των υπολοίπων θυμάτων, βαραίνει συνολικά την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πως μοναδικό σχέδιο για το σβήσιμο των πυρκαγιών είναι η εκκένωση.

Όταν ακόμη κι αν ήθελαν οι μετανάστες να εκκενώσουν προς την Καβάλα, όπως έλεγαν οι οδηγίες, αυτοί ήταν κρυμμένοι στο δάσος γιατί δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα από τον Έβρο και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους ανάγκασαν να αναζητήσουν άλλους δρόμους.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση φρόντισε να ενισχύσει τον φράχτη στα σύνορα, αλλά αδιαφόρησε για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Η φωτιά που καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της στην Θράκη δεν είναι δικαιολογία για τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 εκφράζουμε την οδύνη μας για τον χαμό των ανθρώπων στον Έβρο, όπως και για κάθε άλλο θύμα των πυρκαγιών. Η σκέψη όλων μας είναι στους εθελοντές και τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες και τις περιοχές στην Θράκη και σε όλη την Ελλάδα που φλέγεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο