Γ. Βαρουφάκης και G. Standing στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη» του mέta: Πρέπει να μιλήσουμε και να εστιάσουμε στη νέα τάξη

Δραστηριότητα
31 Οκτ, 2022

Το Ινστιτούτο του ΜέΡΑ25 mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού ανοίγει τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, καλώντας σημαντικούς διανοητές διεθνούς βεληνεκούς.

Ο συγγραφέας και Καθηγητής του SOAS στην Αθήνα Guy Standing συνομίλησε με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τις κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις της διάχυσης της εργασιακής επισφάλειας στο Βιομηχανικό Πάρκο “ΠΛΥΦΑ”, με την ευκαιρία της μετάφρασης στα ελληνικά του βιβλίου του «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη» στο πλαίσιο της νέας εκδοτικής σειράς του mέta στις εκδόσεις «Τόπος».

Το βιβλίο προλόγισε και την παρουσίαση συντόνισε ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ. Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε τόσο η Πρόεδρος του mέta Δανάη Στράτου, όσο και ο Βαγγέλης Γεωργακάκης, Γενικός Διευθυντής στις εκδόσεις «Τόπος».

«Να εστιάσουμε σε αυτή τη νέα τάξη» κάλεσε ο συγγραφέας και Καθηγητής Guy Standing μιλώντας για τρεις διαστάσεις των σύγχρονων σχέσεων εργασίας και παραγωγής. Ο συγγραφέας του βιβλίου επισήμανε ακόμα την επισφάλεια που κυριαρχεί σε αυτές τις νέες μορφές των σχέσεων εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για πρόσβαση των εργαζομένων στα «κοινά αγαθά». Ο Guy Standing τέλος μίλησε και για την παραγωγή πλούτου και αξίας από τους χρήστες των ηλεκτρονικών πλατφορμών, συνδέοντας το και με την πρόταση του για το βασικό εισόδημα.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο και για την «online εργατική τάξη» που αναδύεται, θέτοντας και το ζήτημα της σχέσης της εργασίας με την τεχνολογία και τους τεχνολογικούς κολοσσούς. «Βλέπουμε ακόμα και αλγοριθμικές σχέσεις παραγωγής που δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επισήμανε την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των αλγορίθμων». Τέλος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στη νίκη των εργαζομένων της e-food ως μια σημαντική και πολύ ευχάριστη στιγμή για το νέο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας με τον Guy Standing να συνηγορεί στο ότι χρειάζονται ισχυρά συνδικάτα και αυστηρή νομοθεσία προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο