Τομέας Δικαιωμάτων: Κατέληξαν αγνοούμενοι οι 300 πρόσφυγες νότια της Κρήτης. Μήπως γνωρίζει ο κ. Μηταράκης τι συνέβη;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Οκτ, 2022

Από την Παρασκευή 28/10, η ομάδα Alarm Phone ειδοποίησε το Λιμενικό και τις Αρχές να ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 300 περίπου πρόσφυγες, νότια της Κρήτης, αφού υπήρχαν ισχυροί άνεμοι (έως και 7 μποφόρ) και το σκάφος έπλεε ακυβέρνητο προς τα ανοιχτά της Παλαιοχώρας.

Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου είναι πως το σκάφος είχε πλησιάσει αρκετά κοντά στα νότια του νομού Χανίων, και παρότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με το Ελληνικό Λιμενικό είπαν πως ερευνούν αλλά μέχρι ώρας δεν έχουν πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα των προσφύγων.

Μαρτυρίες ανθρώπων είδαν το σκάφος με τους πρόσφυγες να πλησιάζει στα ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αν ποτέ το Λιμενικό ή άλλο κρατικό πλοίο προσέγγισε τους πρόσφυγες ώστε να τους διασώσει και να τους περιθάλψει.

Η συγκεκριμένη περίπτωση προστίθεται στη μεγάλη λίστα αγνοουμένων που το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς. Δεκάδες παραδείγματα προσφύγων που επικοινώνησαν με διασωστικές ομάδες ή οργανώσεις ζητώντας βοήθεια, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και ύστερα οι Αρχές δεν έχουν φροντίσει ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν, αλλά καταλήγουν αγνοούμενοι.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε πως υπάρχει περίπτωση επαναπροώθησης από το Λιμενικό.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστή. Εμείς, ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25, καλούμε κάθε έναν και κάθε μία να μην ανεχτούμε αυτό το πράγμα να γίνει κανονικότητα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δικαιούνται παροχή πρώτων βοηθειών -ειδικά όταν βρίσκονται στη θάλασσα- και ασφαλή διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου, ύστερα.

Ο Υπουργός των Pushbacks μήπως θα μας ενημερώσει για αυτή την υπόθεση; Ή θα φροντίσει άλλη μια φορά να κατηγορήσει όσους και όσες ζητούν τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο