Θοδωρής Σδούκος, γιατρός: Από τους 22 χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, οι μισοί θα είχαν σωθεί αν είχαμε ένα καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Συνεντεύξεις - videos
20 Ιαν, 2022

Σε υψηλούς τόνους καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της υγείας εν μέσω μάλιστα πανδημίας ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Επανομής, Θοδωρής Σδούκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Στίγμα της ΜέΡΑς:

Από τους 22 χιλιάδες νεκρούς που έχουμε μέχρι στιγμής από την πανδημία στη χώρα μας, τουλάχιστον οι μισοί θα είχαν σωθεί αν είχαμε ένα πιο αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας, καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο, όπου ο ασθενής να βρίσκεται σε επαφή με το γιατρό και τους νοσηλευτές που τον παρακολουθούν.

Αυτή τη στιγμή, όταν αντιστοιχεί ένας γιατρός για 50 βαρέως πάσχοντες, όπως συμβαίνει σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, οι άρρωστοι συχνά δεν μπορούν καν να σιτιστούν, γιατί δεν υπάρχουν και νοσηλευτές. Υπάρχουν άνθρωποι που πέθαναν γιατί δεν μπορούσαμε να τους παρακολουθούμε όλους με το ελάχιστο προσωπικό που είναι διαθέσιμο.

Σε αυτές τις συνθήκες βέβαια, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και η ποιότητα των υπηρεσιών είναι κακή, κυρίως λόγω αυτής της έλλειψης προσωπικού και δευτερευόντως λόγω εξοπλισμού και διαθέσιμων χώρων.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τον αυξημένο θάνατο ασθενών την τελευταία διετία από άλλες αρρώστιες και παθήσεις, οι οποίοι δεν νοσηλεύτηκαν όπως θα έπρεπε λόγω του covid. Όσοι μπορούσαν, πλήρωσαν στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν καλά, ενώ όσοι δεν μπορούσαν τελικά το πλήρωσαν ίσως και με τη ζωή τους ή την αναπηρία τους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την κατάσταση της υγείας στις μέρες μας.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πράξεις της ότι δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, παρά μόνο για την αναπαραγωγή του πλούτου και είναι αποφασισμένη με απόλυτο κυνισμό να τα δώσει όλα στους ιδιώτες για την κερδοσκοπία τους. Γι αυτό το λόγο θέλει να κλείσει το Παίδων Πεντέλης, γι αυτό το λόγο έκλεισαν τα περιφερειακά ιατρεία στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο