Βλάσης Μισσός στο Ράδιο ΜέΡΑ: «Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν νεοαποικιακή λογική»

Συνεντεύξεις - videos
27 Ιαν, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και την εκπομπή “Το Στίγμα της ΜέΡΑς” με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου πραγματοποίησε ο οικονομολόγος Βλάσης Μισσός ο οποίος δήλωσε πως τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, έχουν νεοαποικιακή λογική. Ενώ τόνισε ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας απαξιώθηκε, ενόσω είμαστε μάλιστα μέλη της Ε.Ε και χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, όχι πολιτικές λιτότητας.

Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε πως δεν είναι μόνο ζήτημα “βιωσιμότητας του χρέους”, καθώς ο ίδιος ο όρος είναι αρκετά προβληματικός. Είναι ένας τεχνικός όρος που έχει οικειοποιηθεί το κυρίαρχο οικονομικό κατεστημένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα όταν υπάρχει τέτοια ανεργία, ελαστική εργασία, περικοπή δαπανών υγείας και ασφάλισης κ.ο.κ..

Ενώ συμπλήρωσε ότι το χρέος είναι μια αντανάκλαση, ένα απότοκο άλλων διαδικασιών που δεν συζητούνται στο δημόσιο διάλογο, γι’ αυτό χρειάζεται πραγματικά να ανοίξει αυτή η κουβέντα. “Αυτή τη στιγμή είναι περίπου δύο φορές συν κάτι το ελληνικό ΑΕΠ, υποτίθεται ότι μπήκαμε στα προγράμματα λιτότητας για να συρρικνωθεί αυτή η τραγική κατάσταση” επισήμανε.

Και συνέχισε πως με τα μνημόνια καταργούνται πραγματικά όλα τα διδάγματα της οικονομικής ιστορίας. “Δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά ανάπτυξη με τέτοιες συνθήκες. Δεν υπάρχει τρόπος εξασφάλισης της παραγωγικής βιωσιμότητας, όχι απλώς του χρέους. Δεν μπορεί να υπάρξει αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο, που αυτός είναι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής και όλα αυτά μάλιστα εντός ΕΕ”.

Τέλος ο Βλάσης Μισσός ανέφερε πως στόχος του προγράμματος λιτότητας, είναι μια βαθύτερη εξάρτηση. “Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα σε εξέλιξη. Και γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει αυτή η λιτότητα και να ενισχυθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, αλλιώς δεν υπάρχει καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία”. Υπάρχουν διέξοδοι δηλαδή, αρκεί να υπάρξει και πολιτική βούληση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο