Το κράτος δικαίου οφείλει να λειτουργεί αποκλειστικά με νομικά κριτήρια, πέρα και πάνω από ιδεολογικές τοποθετήσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Νοέ, 2018

Το ΜέΡΑ25 πληροφορήθηκε με έκπληξη την εισηγητική έκθεση του αρμόδιου εισαγγελέα για την αίτηση  απόλυσης υπό όρους  για λόγους υγείας του κατάδικου, Σάββα Ξηρού, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω κατάδικος συνιστά «κίνδυνο για την κοινωνία των πολιτών» και ότι «θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος».

Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2010 σε αποζημίωση χιλίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για ηθική βλάβη στο Σάββα Ξηρό και ότι το ελληνικό κράτος παραβίασε το άρθρο 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιτιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι, δεδομένης της κατάστασης της υγείας του, η κράτησή του στις φυλακές «συνιστά απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση».

Το ΜέΡΑ25 καλεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να λάβει υπόψη του την ως άνω νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Ξηρός έχει βαρύτατη αναπηρία 98%, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές πιστοποίησης της αναπηρίας του. Καλεί, επίσης, το δικαστικό συμβούλιο να αντιμετωπίσει τον Ξηρό με αμιγώς νομικά κριτήρια και, τηρουμένων των προϋποθέσεων του νόμου, να επιτρέψει την υπό όρους απόλυσή του για λόγους υγείας. Καλεί, τέλος, τα κόμματα και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αντιδράσουν στην διακριτική μεταχείριση σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου με τη χρήση μη νομικών κριτηρίων, ανεξαρτήτως του είδους και της βαρύτητας του εγκλήματός του. Είναι ανεπίτρεπτο για ένα σοβαρό κράτος δικαίου να προβάλλονται άσχετα, μη νομικά κριτήρια, μάλιστα φρονηματικού περιεχομένου, στην αιτιολογία δικαστικών αποφάσεων ή εισηγήσεων και να διακυβεύονται έτσι στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε κρατούμενου, σαν αυτό της υγείας, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει με την συγκεκριμένη εισαγγελική εισήγηση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο