Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα στον Επίτροπο Μετανάστευσης για την απόκρυψη στοιχείων από την EASO για την Τουρκία και το προσφυγικό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Μαρ, 2019

Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Η ΕΕ της “δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών ιδανικών”, ουσιαστικά “λαδώνει” τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να μαντρώνει τους πρόσφυγες, ως άλλος δεσμοφύλακας και κατά παράβαση κάθε διεθνούς σύμβασης, έξω από τα σύνορα της ΕΕ.

Ερώτηση από την Ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης για την απόκρυψη στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), προκειμένου η Τουρκία να θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” για τους πρόσφυγες.

Όπως έχουμε ήδη αναδείξει, πριν από μερικές μέρες αποκαλύφθηκε πως η EASO – η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο – απέκρυψε το 2016 έκθεσή της για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Τουρκία για τους αιτούντες διεθνή προστασία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμη υπόνοια ότι υπήρξε σκόπιμη συγκάλυψη, ώστε η Τουρκία να αναγνωριστεί ως (δήθεν) “ασφαλής τρίτη χώρα” για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η έκθεση υποβαθμίστηκε σκόπιμα, αφού κρίθηκε πως τα ευρήματά της ήταν αντίθετα και ίσως εμπόδιζαν την εφαρμογή της Δήλωσης Κρατών Μελών-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η Τουρκία δεν δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 καθώς δεν έχει άρει τον γεωγραφικό περιορισμό και δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα, αφού τίποτα δεν εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Επιπλέον, η δημοσιοποίηση εγγράφου με αυτό το περιεχόμενο από πλευράς ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού θα ερχόταν σε άμεση αντίθεση με τις δημόσιες επαναλαμβανόμενες θέσεις της Επιτροπής ότι η Τουρκία συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπροσθέτως, ότι στην Ελλάδα, βασικό στοιχείο των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναγνωρίζουν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, απετέλεσε Επιστολή του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. κου Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία παρέχει «επαρκή προστασία ή προστασία αντίστοιχη αυτής της Σύμβασης της Γενεύης» και «δεν έχει ουδεμία ένδειξη για το αντίθετο». Με δεδομένο ότι ενδείξεις υπήρξαν αλλά αποκρύφτηκαν, η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 ζητά από τον Έλληνα Επίτροπο να απαντήσει αν ήταν ενήμερος για την ύπαρξη της συγκεκριμένης έκθεσης και αν γνωρίζει τους λόγους της απόκρυψης της εν λόγω αναφοράς. Ζητά επίσης από την Επιτροπή να αναλάβει μέτρα για την αποκατάστασή της αξιοπιστίας της EASO και να διατάξει έρευνα για τους λόγους απόκρυψης της έκθεσης της EASO για την Τουρκία, καθώς και για τους υπεύθυνους που έδωσαν τις σχετικές εντολές απόκρυψης της έκθεσης

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Όπως αποκαλύφθηκε[1], η EASO απέκρυψε το 2016 έκθεση της σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Τουρκία για τους αιτούντες διεθνή προστασία, δημιουργώντας βάσιμα την υπόνοια ότι υπήρξε σκόπιμη συγκάλυψη, που σχετίζεται με την αναγνώριση της Τουρκίας ως δήθεν “ασφαλούς τρίτης χώρας” για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η έκθεση υποβαθμίστηκε, όταν κρίθηκε ότι τα ευρήματα της δεν στήριζαν επαρκώς τις προτεραιότητες μιας ομάδας Κρατών-Μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της Δήλωσης Κρατών Μελών-Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

– η Τουρκία δεν δεσμεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα, αφού τίποτα δεν εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων,

– η ύπαρξη κειμένου με αυτό το περιεχόμενο από πλευράς ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού θα ερχόταν σε άμεση αντίθεση με τις δημόσιες επαναλαμβανόμενες θέσεις της Επιτροπής ότι η Τουρκία συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.

– βασικό στοιχείο των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ [2] που αναγνωρίζουν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα αποτέλεσε Επιστολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. προς τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία παρέχει «επαρκή προστασία ή προστασία αντίστοιχη αυτής της Σύμβασης της Γενεύης» και «δεν έχει ουδεμία ένδειξη για το αντίθετο».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  • Ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω έκθεσης;
  • Γνωρίζει τους λόγους της απόκρυψης της εν λόγω αναφοράς;
  • Πως διαμορφώνεται η αξιοπιστία της EASO ως προς την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ποια μέτρα κρίνεται ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν για την αποκατάστασή της;
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαταχθεί έρευνα για τους λόγους απόκρυψης της έκθεσης της EASO για την Τουρκία καθώς και για τους υπεύθυνους που έδωσαν τις σχετικές εντολές απόκρυψης της έκθεσης;

 

[1]https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/187447_pos-i-toyrkia-baftistike-apo-tin-ee-asfalis-triti-hora-gia-toys-prosfyges

[2]Αποφάσεις 2347/2017 και 2348/2017 του ΣτΕ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο