Γιάνης Βαρουφάκης και Μπέρνι Σάντερς για μια Προοδευτική Διεθνή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Ιαν, 2019

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, και ο συνιδριτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης, απευθύνουν κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες όλου του κόσμου να σχηματίσουν ένα διεθνιστικό κίνημα που θα αντιταχθεί στην άνοδο του αυταρχισμού που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη από μια σειρά κειμένων των δύο που δημοσιεύθηκαν στη βρετανική The Guardian, περιέγραψαν την επείγουσα ανάγκη για τον σχηματισμό μιας Προοδευτικής Διεθνούς που θα μπορέσει να φέρει κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο με πυρήνα το όραμα για κοινή ευημερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους.

“Ενώ οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο εργάζεται περισσότερες ώρες για μισθούς πείνας και φοβούνται για το μέλλον των παιδιών τους. Οι φορείς της ακροδεξιάς επενδύουν πάνω σε αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους που στρέφουν τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη” τόνισε ο Σάντερς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως “Η εποχή μας θα μείνει στην ιστορία για τη θριαμβευτική επέλαση μιας Εθνικιστικής Διεθνούς που αναδύθηκε στην επιφάνεια από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο χρηματιστικοποιημένος καπιταλισμός. Για το αν θα μείνει στην ιστορία για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της απειλής, επαφίεται στη θέληση των προοδευτικών πολιτών στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στο ΗΒ καθώς και σε χώρες όπως το Μεξικό, την Ινδία και τη Ν.Αφρική, να σχηματίσουν μια συνεκτική Προοδευτική Διεθνή”.

Ως πρώτο βήμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού συμβουλίου που θα θέσει τα θεμέλια για ένα Διεθνές New Deal, ένα “προοδευτικό Νέο Μπρέτον Γουντς”.

“Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει απόλυτο δίκιο”, σημείωσε ο Σάντερς στην απάντησή του. “Σε μια εποχή τεράστιων ανισοτήτων πλούτου και εισοδημάτων, ολιγαρχικής διακυβέρνησης, εντεινόμενου αυταρχισμού και στρατικοποίησης, χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό διεθνιστικό κίνημα που θα αντιταχθεί σε αυτές τις απειλές”

Συμπληρώνοντας πως, “η λύση, όπως τονίζει ο Βαρουφάκης, είναι η δημιουργία μιας διεθνιστικής προοδευτικής ατζέντας που φέρνει κοντά την εργατική τάξη γύρω από το όραμα της κοινής ευημερίας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για όλους. Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά τώρα!”

Διαβάστε ολόκληρα τα κείμενα εδώ (του Μπέρνι Σάντερς) κι εδώ (του Γιάνη Βαρουφάκη)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο