Στην Ευρώπη δεν υπάρχει προσφυγική κρίση αλλά υπαρξιακή κρίση της ίδιας της ΕΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιούν, 2018

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg αναφορικά με τη χτεσινή σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, για το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια.

“Αυτό που συμφωνήθηκε χτες στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό δεν αποτελεί καμία λύση για το θέμα αλλά συνέχιση του προβλήματος. Αυτό που ουσιαστικά συμφωνήθηκε είναι να το αναλάβουν, να συνεχίσουν για την ακρίβεια, κράτη σαν τη διαλυμένη Λιβύη και την αυταρχική Τουρκία να κρατούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους πρόσφυγες. Η ΕΕ συνεχίζει να δωροδοκεί αντιδημοκρατικά καθεστώτα να “αντιμετωπίσουν” το πρόβλημα, με την ίδια να κλείνει τα μάτια”. Σημείωσε πως “το βάρος δεν γίνεται να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής. Αν είναι να έχουμε Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά. Δεν υπάρχει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, υπαρξιακή κρίση της ίδιας της ΕΕ υπάρχει, διότι δεν υφίστανται μηχανισμοί που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα συλλογικά και με αλληλεγγύη”

Στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν έγινε καμία σοβαρή διευθέτηση του χρέους στο Eurogroup, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε πως οι λόγοι είναι πολιτικοί. “Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ένα μεγάλο ψέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο: πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια της πλήρως και με τόκο. Αυτό όμως είναι αδύνατον. Καμία χρεοκοπία δεν ξεπεράστηκε ποτέ στην ιστορία με νέα δάνεια”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμία έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα όταν έχουμε μπροστά μας εξωπραγματικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων – 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και 2,2% για τα υπόλοιπα σαράντα – και πως για να μιλάμε για πραγματική έξοδο από την κρίση, αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν.

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο