Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα των μνημονίων δια στόματος Αλέξη Τσίπρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούν, 2018

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέλυσε κάθε αμφιβολία για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον πολιτικά: είναι ένα κόμμα που ακολουθεί πιστά τις επιταγές των δανειστών.

Στην αρχή της συνέντευξης του τίθεται το ερώτημα για τις επερχόμενες περικοπές των συντάξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά πως πλέον τελείωσε η λιτότητα – έχοντας ο ίδιος αποδεχτεί λιτότητα μέχρι το 2060 – χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα πως η κυβέρνησή του ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους των ούτως ή άλλως εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε αντίμετρα. Κοινώς θα παίρνει δέκα, θα επιστρέφει το ένα και αυτό το ονομάζει τέλος της λιτότητας και απάντηση στην περικοπή των συντάξεων.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιμένει πως το πρόγραμμα και η λιτότητα τελείωσαν επειδή πλέον δεν θα μας επιβάλλουν τους τρόπους που θα επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά θα τους επιλέγουμε μόνοι μας. Είναι κυριολεκτικά σαν να σου επιβάλλουν να κόψεις ένα χέρι αλλά να σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις ποιο… Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι πως το ίδιο επιχείρημα το χρησιμοποιούσε ο κ.Σαμαράς ως πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει τότε αυτά που λέμε εμείς τώρα!

Χαρακτηριστικό της πλήρους μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνεχείς αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – χαρακτηριστική γλώσσα ΔΝΤ και τρόικας εσωτερικού κι εξωτερικού – απαντώντας στο ερώτημα αν η λιτότητα τελικά άξιζε τον κόπο πως “δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στη δημοσιονομική προσαρμογή, την εσωτερική υποτίμηση, και όχι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, δηλαδή στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, στο άνοιγμα των αγορών. Κυριολεκτικά σαν να ακούς κάποιον εκπρόσωπο του ΙΟΒΕ ή του ΔΝΤ.

Όταν ρωτήθηκε αν οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία ήταν πολύ σκληροί με την Ελλάδα, ο κ.Τσίπρας απάντησε πως δεν πρέπει να εστιάζουμε σε μια χώρα και πως πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της κρίσης στον εαυτό μας, το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί η τρόικα εσωτερικού. Καμία αναφορά στην κάκιστη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, καμία αναφορά στη στάση της Γερμανίας, καμία αναφορά στα εγνωσμένα λάθη του πρώτου μνημονίου που βύθισε τη χώρα σε τρομερή ύφεση, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν μας λέει πως “μαζί τα φάγαμε”…

Συνεχίζει εκθειάζοντας το τρίτο μνημόνιο, το δικό του, λέγοντας πως ήταν το πιο σοβαρό και το πιο ήπιο απο τα δύο προηγούμενα και παράλληλα το πιο δημοφιλές και για αυτό πέτυχε. Χρησιμοποιεί τη λέξη πέτυχε! Ναι, πέτυχε περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, περαιτέρω απορρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας και αέναη λιτότητα. Υπό αυτό το πρίσμα όντως πέτυχε…

Όταν ρωτήθηκε αν η Ιταλία θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος στη μάχη ενάντια σις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο κ.Τσίπρας φόρεσε το καπέλο του νεο-Μερκελιστή λέγοντας πως εμείς θα είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος – απορρίπτοντας ουσιαστικά τη πιθανότητα μιας τέτοιας συμμαχίας. Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την απαίτηση της γερμανίδας Καγκελαρίου να παίρνουμε πίσω όσους πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ουσιαστικά απάντησε πως θα κάνουμε ό,τι μας λέει η Μέρκελ, ψελλίζοντας κάποια λόγια για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου και αναθεώρησης της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν αποτελεί πλέον μέρος του κατεστημένου, η απάντηση του κ.Τσίπρα ήταν πως όχι, επειδή δεν φοράει γραβάτα… Καταρχάς να θυμίσουμε πως φόρεσε και γραβάτα και να τονίσουμε πως δεν είχε καμία απάντηση στο αν είναι ριζοσπάστης, ουσιαστικά δεν ήθελε να φαίνεται καν ως τέτοιος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κανονικά κομμάτι του μνημονιακού τόξου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο