Χωρίς άμυνα στις κυβερνοεπιθέσεις η Κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Ιαν, 2020

Στις 17/1 οι ιστοσελίδες της Βουλής, του ΥΠΕΞ, του ΥΠΟΙΚ και της ΕΥΠ δέχτηκαν επίθεση από Τούρκικη ομάδα. Οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν στις 23/1 , καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα σε διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Από ό,τι φαίνεται, η επίθεση ήταν τύπου DDoS, δηλαδή αποσκοπούσε στη διακοπή της λειτουργίας τους παρά στη διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Επιθέσεις τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς μπορεί να διακόψουν τη λειτουργία των ιστοσελίδων για μεγάλο διάστημα με βαρύτατες συνέπειες. Με χρήση ειδικών υποδομών δικτύων που υπάρχουν και έχουν δομηθεί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ως ΜέΡΑ25, καλούμε την κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία τις υποδομές δικτύων που είχαν επιδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους Ε.Ε., και είναι σε αδράνεια, προς την καλύτερη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών για τους πολίτες, τη λειτουργία κρατικών μηχανισμών, αλλά και υπηρεσιών ασφαλείας. Θα θέλαμε επίσης την αναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενων κυβερνήσεων, για την κατάσταση δικτύου αλλά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέδωσε, και γιατί δεν είχαν μπει σε λειτουργία μηχανισμοί διαχείρισης τέτοιων επιθέσεων.

Να γνωστοποιήσει πώς συνεργάστηκαν οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς (Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας της ΓΓΤΤ, Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας/ΕΥΠ κλπ) για τη διαχείριση των επιθέσεων (αποτροπή και αποκατάσταση) καθώς και πώς ενημέρωσαν ευρωπαϊκούς φορείς (ENISA, και άλλους εθνικούς φορείς).

Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο