Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ & Νεολαία ΜέΡΑ25: Ξεκινάει η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου. 3 χρόνια χωρίς δικαιοσύνη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Οκτ, 2021

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, δικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ), η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Η διαδικασία της δίκης που άργησε τρία χρόνια και ένα μήνα να ξεκινήσει, άφησε πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο κάλυψης και συγκάλυψης των δολοφόνων και των αληθινών υπευθύνων ενόχων και θυτών, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την Αστυνομία, μιας πρωτόγνωρα βάρβαρης δολοφονίας ενός ανυπεράσπιστου πολίτη.

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, και σε δημόσια θέα, έγινε η αποτρόπαια και απάνθρωπη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie, έπειτα από τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του από πολλούς θύτες. Εν συνεχεία η ανθρώπινη υπόστασή του δολοφονήθηκε και για δεύτερη φορά μέσω της τεράστιας προπαγάνδας και συγκάλυψης του γεγονότος από τα ΜΜΕ, που χαρακτήρισαν το θύμα ως πρεζάκι που δήθεν μπήκε να κλέψει, και επομένως ορθά τιμωρήθηκε, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν και απαράδεκτες τηλεοπτικές εκπομπές με το πρωτοφανές ερώτημα/γκάλοπ για το αν ήταν σωστή η κίνηση του κοσμηματοπώλη με τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του.

Πολλές είναι οι ευθύνες και της Αστυνομίας από τον τρόπο παρεμπόδισης της συλλογής του αποδεικτικού υλικού της αποτρόπαιας και απάνθρωπης δολοφονίας του Ζακ και της μη ορθής ακολουθίας των ενδεδειγμένων  για αυτές τις περιπτώσεις ενεργειών, όπως η σφράγιση του σημείου του εγκλήματος και η συλλογή του αποδεικτικού υλικού, αφού επιτράπηκε στον ιδιοκτήτη κοσμηματοπώλη να μπει στον τόπο του εγκλήματος να σκουπίσει τα αίματα και έτσι να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία της δολοφονίας.

Όπως επίσης πολλές είναι και οι ευθύνες των τεσσάρων ανδρών του ΕΚΑΒ που ήταν παρόντες και είχαν κληθεί για το συμβάν, οι οποίοι αν και ήταν υποχρεωμένοι να απαιτήσουν από τους αστυνομικούς να αφαιρέσουν τα δεματικά από τον Ζακ, γιατί πλέον ήταν στη δική τους ευθύνη, ουδέν έπραξαν για να τον προστατέψουν, παραβιάζοντας την ιατρική και νομική δεοντολογία και έτσι ο Ζακ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό νεκρός και δεμένος, με πράξεις προσβολής και περιύβρισης νεκρού.

Η Zackie που ήταν γνωστή για την ακτιβιστική της δράση και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε από όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόταν να αλλάξει, από την πατριαρχία, και τη ΛΟΑΤΚΙ+φοβία, το μίσος που επικρατεί σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν έχουν τιμωρηθεί οι δολοφόνοι του, αντιθέτως ο Ζακ δολοφονείται συνεχώς ξανά και ξανά, κάθε φορά που γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του, με τους απαράδεκτους, υποτιμητικούς  και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως το πρεζάκι, ο ανώμαλος, ο οροθετικός, o ληστής που μπήκε για να κλέψει.

Τρία χρόνια τώρα οι δολοφόνοι του Ζακ ούτε έχουν απολογηθεί στην δικαιοσύνη, ούτε έχουν τιμωρηθεί, παρά συνεχίζουν τις ζωές τους σαν να μην έκαναν ποτέ την αποτρόπαια δολοφονία. Όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια του Ζακ, οι οικείοι του, πολλές οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία και δεκάδες οργανώσεις του εξωτερικού –καθώς η δολοφονία του Ζακ έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις– αγωνίζονται για την δικαίωση της Zackie, ζητώντας το αυτονόητο, να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 και ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στην οικογένεια και στους οικείους της Zackie. Είμαστε αλληλέγγυ@ σε κάθε άτομο που του ασκείται οποιαδήποτε μορφή βίας και βρίσκει το θάρρος να μιλήσει.

Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να πάρουν επιτέλους σοβαρές πρωτοβουλίες, όσον αφορά την νομοθεσία και να κάνουν ισχυρούς νόμους που θα προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τα οποία αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλα θύματα της πατριαρχίας. Να σταματήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να είναι συνεχώς στο περιθώριο και να είναι αόρατα.

Συμμετέχουμε και καλούμε όλες/όλους, την Τετάρτη 20/10, στις 9πμ, στο Εφετείο Αθηνών (Δέγλερη 4), να στηρίξουμε με την παρουσία μας την απόδοση της δικαιοσύνης για τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο