Vouliwatch: Η απάντηση του Υφ. Εσωτερικών για τα οικονομικά των κομμάτων είναι ελλιπής

Αναδημοσιεύσεις
26 Οκτ, 2019

Την Πέμπτη 24.10, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιος απάντησε στην ερώτηση βουλευτή του Μέρα25 για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Vouliwatch σχετικά με την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και τα οικονομικά των κομμάτων. Η απάντησή του δεν μας κάλυψε. Εξηγούμε γιατί…

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ | Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ – ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναγκάστηκε – αφού απειλήσαμε δικαστικώς – να μας δώσει τα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων που ανέφερε στις ετήσιες εκθέσεις της για τα έτη 2016-2017.

Από τα στοιχεία προέκυπτε ότι τα κόμματα – μεταξύ άλλων παραβάσεων της νομοθεσίας- διέθεταν τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που λάμβαναν για ερευνητικούς σκοπούς προκειμένου να αποπληρώσουν τραπεζικά χρέη. Ειδικότερα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει στην απάντησή της η Επιτροπή, δεν χρησιμοποίησε περίπου 1 εκατομμύριο Ευρώ συνολικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς (οικονομικές χρήσεις 2016-2017), καθώς το παρακράτησε η Τράπεζα για χρέη.

Το Vouliwatch (αλλά και η Επιτροπή Ελέγχου) κρίναμε ότι αυτό ήταν παράνομο και τα συγκεκριμένα ποσά θα έπρεπε να επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο από τη Νέα Δημοκρατία αφού δεν διατέθηκαν για τους ειδικούς και αυστηρούς σκοπούς που ορίζει ο νόμος.

Ειδικότερα, η ίδια η Επιτροπή Ελέγχου αποφάνθηκε στις ετήσιες εκθέσεις της

Μόνο που η Επιτροπή δεν τα ζήτησε ποτέ πίσω τα χρήματα αυτά, παραβαίνοντας κι εκείνη με τη σειρά της τη νομοθεσία και το καθήκον της ως ελεγκτικό όργανο.

Το μόνο κόμμα που ασχολήθηκε ενεργά να αναδείξει το σοβαρότατο αυτό ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας ήταν το Μέρα25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον εκπρόσωπο του Vouliwatch, Στέφανο Λουκόπουλο να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ανέδειξε σε χθεσινή του ομιλία για μια σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία για τα πόθεν έσχες σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ| Η ΑNTAΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ VOULIWATCH

Στη συνέχεια ο Βουλευτής του Μέρα25, Κλέων Γρηγοριάδης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η οποία συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή και την απάντησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος.

O Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς δεν είναι ανεκχώρητη, ότι η Τράπεζα είχε δικαίωμα να τα παρακρατήσει και ότι η ΝΔ δεν τα έλαβε καν τα χρήματα, επικαλούμενος μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’ αριθ. 163/2019).

Στη συνέχεια εξήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για την χρηματοδότηση των κομμάτων και μας συνεχάρη που ζητήσαμε τα στοιχεία.

Μόνο που στην απάντησή του διέφυγαν κάποιες λεπτομέρειες:

1. Η «γνωμοδότηση-ευαγγέλιο» που επικαλέστηκε δημοσιεύτηκε ένα χρόνο μετά τις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τις οποίες κάναμε λόγο και δεν αφορά καν τα επίμαχα έτη 2016-2017, αλλά την οικονομική χρήση του 2018.

Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία να σημειωθεί ότι αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό και από δικαστές – αποφάνθηκε στις εκθέσεις της ότι παρά τον νόμο δεν επεστράφη το ποσό αυτό στο Δημόσιο και ανέφερε ότι θα κάνει συστάσεις στις Τράπεζες να ΜΗΝ παρακρατούν αυτά τα ποσά των ερευνητικών σκοπών γιατί τα κρίνουν ανεκχώρητα. ΚΑΙ το προβλέπει ρητά και ο νόμος!

Πρόκειται για μια αναδρομική ερμηνεία της νομοθεσίας η οποία αντιβαίνει και στην απόφαση της ίδιας της Επιτροπής για τα συγκεκριμένα έτη.

2. Έστω ότι λαμβάνουμε ως αξίωμα τη μεταγενέστερη αυτή γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, για να κρίνουμε παρελθοντικές καταστάσεις και να φωτίσουμε εκ των υστέρων τη στάση και των κομμάτων και της Επιτροπής στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΝΣΚ γνωμοδοτεί ότι επιτρέπεται από τις Τράπεζες να παρακρατήσουν την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς, υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις:

α. Μόνο ως το 50% του ποσού που δικαιούται το κόμμα (όπως ορίζεται και για την υπόλοιπη κρ. χρηματοδ. μετά το 2017)

και

β. Μόνο εφόσον η Επιτροπή ελέγξει και επαληθεύσει ότι το αντίστοιχο ποσό του δανείου, το διέθεσε όντως για επιμορφωτικούς σκοπούς – συμψηφίζοντάς τα κατά κάποιον τρόπο. Πιο απλά: είναι ΟΚ να κρατήσει αυτό το σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ η Τράπεζα, αν αποδειχθεί ότι από το δάνειό της η ΝΔ χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα όντως για επιμόρφωση και όχι άλλους λόγους.

Διαβάστε εδώ το απόσπασμα της γνωμοδότησης:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ |

Κατ’αρχάς θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

α. Κάνοντας το λογικό και χρονικό αυτό άλμα ο Υφυπουργός με τη μεταγενέστερη γνωμοδότητηση του ΝΣΚ και παραβλέποντας την ίδια την ομολογία και σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου, αυτά τα σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ στα έτη 2016-2017 που ήταν να λάβει η ΝΔ και παρακράτησε η Τράπεζα, αντιστοιχούν στο 50% της χρηματοδότητης που ήταν να λάβει εκείνες τις χρονιές;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ, καθώς από τα στοιχεία που συλλέξαμε, η ΝΔ ήταν να λάβει περίπου 800 χιλ. κάθε χρόνο (Δείτε τις σχετικές αποφάσεις για τις δόσεις: 1, 2, 3, 4, 5, 6). Η Τράπεζα, λοιπόν, παρακράτησε πάνω από τα μισά! = παράνομο.

β. Εφόσον η Επιτροπή έχει βγάλει το πόρισμά της, δεν θα έπρεπε η Επιτροπή ή η ΝΔ να ζητήσει και να διαθέσει στον Υφυπουργό που καλείται να απαντήσει στη Βουλή -ή έστω να δημοσιεύσουν- στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύεται ότι η ΝΔ διέθεσε αυτό το σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ ΟΝΤΩΣ για ερευνητικούς σκοπούς όταν το δανείστηκε; Και όχι αλλού; Διαφορετικά, δεν θα έπρεπε και πάλι να το επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο;

Εντέλει, η ουσία που μένει – παρά τις νομικές περιπέτειες και αλλαγές και διατάξεις και γνωμοδοτήσεις – είναι ότι είναι πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά απαράδεκτο να διατίθεται το δημόσιο χρήμα και τα χρήματα των φορολογούμενων για να ξεχρεώνουν τα κόμματα τα υπέρογκα δάνειά τους στις Τράπεζες.

Και η νομοθεσία και η Επιτροπή Ελέγχου και κάθε υπεύθυνος θεσμός οφείλει να φροντίσει ώστε το πλαίσιο να είναι αυστηρότατο και -κυρίως- να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλους τους εμπλεκόμενους. Όχι να κάνουν τα στραβά μάτια και να περνούν διατάξεις που συσκοτίζουν και περιορίζουν αυτά τα καθήκοντα αντί να τα ενισχύουν.

Αναμένουμε με χαρά και χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες του Υφυπουργού για αλλαγή και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου.

Όπως αναμένουμε και τη νέα ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την οικονομική χρήση του 2018. Θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που ζητήσαμε και λάβαμε με δικαστική απειλή από την προηγούμενη Επιτροπή; Σε περίπτωση που εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας από τα κόμματα, θα επιβάλει κυρώσεις;

Πηγή: vouliwatch.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο