Βουλευτική και υπουργική ασυλία: ένα νομικό παράθυρο πολιτικής ασυδοσίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2018

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος: “Όσοι έχουμε υπάρξει στο κοινοβούλιο και κυρίως ως υπουργοί πρέπει να λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό και στη δικαιοσύνη”.

Στην Ελλάδα υπάρχει το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθεστώς του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως αυτό διαμορφώθηκε νομοθετικά στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 με το άρθρο 86, που ουσιαστικά δίνει απεριόριστη ασυλία σε βουλευτές και υπουργούς. Με τη διάταξη αυτή το πολιτικό προσωπικό λειτουργεί ασύδοτα χωρίς καμιά λογοδοσία σε τελική ανάλυση.

Ως ΜέΡΑ25 προτάσσουμε την άρση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας, με αναθεώρηση του επίμαχου συνταγματικού άρθρου, επιδιώκοντας οι αντιπρόσωποι του λαού να λογοδοτούν για τις πράξεις και παραλείψεις τους και όχι να απολαμβάνουν το καθεστώς της σημερινής ασυδοσίας.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλο- Επιχειρηματικού Εγκλήματος, που θα έχει στόχο τη διάλυση της διαπλοκής πολιτικού προσωπικού και ντόπιας ολιγαρχίας, μιας διαπλοκής που έχει κρατήσει τη χώρα πίσω τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά και την οικονομία δέσμια των μεγάλων συμφερόντων.

Θέλουμε όσοι έχουν διατελέσει υπηρέτες του λαού (διότι αυτό σημαίνει κυριολεκτικά υπουργός, υπηρέτης του λαού), να λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα και να μη κρύβονται πίσω από διατάξεις που οι ίδιοι κατασκευάζουν για να προστατεύουν εαυτούς σε βάρος της κοινωνίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο