Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Μάι, 2018

Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ εδώ και ένα χρόνο καίει σκουπίδια (RDF) προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της. Τα σκουπίδια έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες καθιστώντας τον Βόλο αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης.

Η ΑΓΕΤ (Lafarge) έχει πάρει άδεια (από το ΥΠΕΚΑ) να καίει 200.000 τόνους RDF το χρόνο. Αφού δεν κατάφερε να τηρήσει ούτε καν τα όρια εκπομπών αερίων ρύπων που επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία, ζήτησε τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και την πέτυχε με την συνδρομή του ΥΠΕΚΑ και φυσικά του κ. Φάμελλου. Με την τροποποίηση αυτή τετραπλασίασε τα όρια εκπομπών ρύπων με μια αιτιολόγηση παρωδία. Πέρα από τα όρια αερίων ρύπων αποδείχθηκε μετά από έρευνα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ότι δεν μπορούσε να τηρήσει και σε άλλα σημεία τους περιβαλλοντικούς όρους, παρόλο που αυτοί είχαν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα της.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου μετά από μήνες αγώνων, συλλογικής δουλειάς αλλά και κόντρα στην τρομοκρατία καθώς υπήρξαν συλλήψεις μελών της, κατάφερε να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που λαμβάνει χώρα στην πόλη του Βόλου. Τελευταία σημαντική δράση της έλαβε χώρα την 01-04-2018, όταν και ακινητοποίησε φορτηγό όχημα της ΑΓΕΤ, το οποίο μετέφερε σε δέματα το υποτιθέμενο RDF (προερχόμενο από την Ιταλία) από το λιμάνι της ΑΓΕΤ προς στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Μετά από ώρες και αφού είχε αποκλειστεί η περιφερειακή οδός του Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποχρεώθηκε να στείλει κλιμάκιο για να πάρει δείγμα από το υλικό στο φορτηγό. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση του δείγματος έδειξαν ότι το υλικό αποτελούνταν από 80-90% πλαστικό (χειρότερη σύνθεση και από το ήδη κάκιστο RDF) με υψηλά ποσοστά σε υδράργυρο.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα η Περιφέρεια αποφάσισε (αναγκάστηκε) να ανακαλέσει την απόφασή της για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Παρόλα αυτά το ΥΠΕΚΑ που έχει υπογράψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά μέσω του κ. Φάμελλου, δήλωσε στα μέσα ότι «η καύση που τώρα είναι σε πιλοτικό (πειραματικό) επίπεδο θα συνεχιστεί και αυτός είναι και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης». Προσπάθησε επίσης να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και των φορέων εξαγγέλλοντας μια επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, από την οποία φρόντισε να αποκλείσει τους πολίτες. Ούτε το ΥΠΕΚΑ, ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά και από τα παραπάνω αποτελέσματα δεν προέβησαν στην ανάκληση της άδειας καύσης από την ΑΓΕΤ.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή Βόλου σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων με τελικό προϊόν το SRF (παραπλήσιο και το ίδιο επικίνδυνο με το RDF), με το οποίο θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ για καύση.

Από την καύση του RDF/SRF εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα διοξίνες και φουράνια. Το φονικό αυτό μίγμα και ιδιαίτερα οι διοξίνες συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό του ανθρώπινου σώματος  και οδηγούν σε καρκινογενέσεις . Οι διοξίνες δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, παρά μόνο από τις γυναίκες προς τα μωρά δια μέσω του πλακούντα και του θηλασμού. Επιπλέον, μέσω της ατμόσφαιρας και της βροχής οι διοξίνες επικάθονται στο περιβάλλον και περνάνε σε όλη την τροφική αλυσίδα· στα λαχανικά, τα φρούτα και τα ζώα που τρέφονται από την ρυπασμένη χλωρίδα και το μεταφέρουν και στο γάλα.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου προχώρησε το Σάββατο 5-5-2018 σε Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF/SRF και λοιπών «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ (Lafarge), αλλά και κατά της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής SRF που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή. Οι περισσότεροι φορείς και σύλλογοι της πόλης εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στο Συλλαλητήριο. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου δεν μένει απλά στην καταγγελία όλων των παραπάνω, αλλά σύντομα θα υποβάλει και πρόταση για την ορθολογική και περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων.

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο