ΒΙΟ.ΜΕ., Εργαζόμενοι Μετρό, “Η Αναπνοή είναι δικαίωμα”, μαρίνα Αρετσούς στην ατζέντα του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη

Δραστηριότητα
17 Σεπ, 2020

Πλήθος δράσεων και συναντήσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη από το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρία ενάντια στους πλειστηριασμούς του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. όπου έδωσε το παρών ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, μέλη της Νεολαίας του κόμματος και των τοπικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας την υποστήριξη τους στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. και τους εργαζόμενους της που δέχονται πολλαπλές επιθέσεις στο εγχείρημα τους.

Ακολούθησε συνάντηση των Βουλευτών Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνας Αδάμου, Α’ Αθήνας Αγγελικής Αδαμοπούλου και Ηρακλείου Γιώργου Λογιάδη με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στην πόλη. Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του μετρό έθεσαν το ζήτημα της αυτονόητης αναγκαιότητας για κλαδικές συμβάσεις εργασίας, μιας και από το 2016 οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε ατομικές, τα μέτρα ασφαλείας για την εργασία τους ειδικά μετά το πρόσφατο περιστατικό που ένας συνάδελφος του έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, την επαναφορά του επιδόματος υπογείων έργων που έχει καταργηθεί γενικά με το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τον τρόπο λειτουργίας του μετρό όταν αυτό θα παραδοθεί επιτέλους κάποια στιγμή, καθώς ήδη πολλά ακούγονται για ιδιωτική διαχείριση και παράκαμψη του δημοσίου φορέα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Βουλευτών του ΜέΡΑ25, του Εκπροσώπου Τύπου και μελών από τις τοπικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους από την κίνηση “Η αναπνοή είναι δικαίωμα” της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της κίνησης και κάτοικοι της περιοχής έθεσαν το ζήτημα για τις εκπομπές αερίων από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ στην περιοχή, τα οποία προκαλούν έντονη δυσοσμία, επιβαρύνουν την υγεία και υποβαθμίζουν την ζωή των κατοίκων. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ήδη αναδείξει σε ερώτηση του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ οι Βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεσμεύθηκαν στη συνάντηση να υπάρξει εκ νέου ανάδειξη και επικαιροποίηση του ζητήματος μιας και είναι εξαιρετικά σημαντικό και η εταιρεία όπως φαίνεται δεν λαμβάνει καμία πρόνοια για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

Τέλος το απόγευμα της Τετάρτης η Βουλευτής Α’ Αθήνας Αγγελική Αδαμοπούλου μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και μέλη των τοπικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, είχαν επισκεφτεί την μαρίνα στην Αρετσού της Καλαμαριάς η οποία δρομολογείται προς εκποίηση από το μνημονιακό και εγκληματικό ΤΑΙΠΕΔ, ώστε για άλλη μια φορά τα ιδιωτικά συμφέροντα να επιτεθούν σε έναν ακόμα δημόσιο χώρο (καθώς περιλαμβάνει πάρκο, χώρο πρασίνου, παραλιακό μέτωπο) και να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνα και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών για την ολιγαρχία δίχως σύνορα, αφήνοντας την τοπική κοινωνία χωρίς κανένα ουσιαστικά δημόσιο χώρο αναψυχής στην περιοχή και τους αλιείς χωρίς καταφύγιο.

Η Θεσσαλονίκη έχει αφεθεί και από αυτήν την Κυβέρνηση στην τύχη της. Τα προβλήματα είναι πολλά ενώ η Κυβέρνηση επιδιώκει λύσεις μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των ημέτερων. Το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει τα αιτήματα των κατοίκων της πόλης και θα δώσει φωνή σε αυτά εντός κι εκτός Βουλής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο