Βασίλης Παπαδόπουλος, νομικός: Αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες επειδή η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα

Συνεντεύξεις - videos
09 Οκτ, 2021

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ βάσει της οποίας η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα και ο νομικός Βασίλης Παπαδόπουλος εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς το σκεπτικό της προσφυγής:
Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλής τρίτη χώρα από την Ελλάδα είναι κατασκευασμένος διότι δεν στηρίζεται σε καμία έκθεση ή μελέτη οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής. Είχε συγκροτηθεί μια ομάδα από πανεπιστημιακούς καθηγητές και εμπειρογνώμονες, που δεν κατέληξε σε κανένα πόρισμα, και μετέπειτα ζητήθηκε μια εισήγηση από την υπηρεσία ασύλου, η οποία ήταν ουσιαστικά ένα συμπίλημα διαφόρων πληροφοριών για την Τουρκία και ανέφερε ότι εκεί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως επαναπροώθηση ατόμων στη Συρία, έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα ασύλου για τους Αφγανούς πρόσφυγες, μαύρη εργασία, εκμετάλλευση και άλλα πολλά.

Παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό κράτος αποφαίνεται ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Σαν συνέπεια, πρόσφυγες από 5 χώρες (Συρία, Σομαλία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία καλούνται σε μια τυπική συνέντευξη και η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες. Το μεγάλο πρόβλημα μετά είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Έχουν σταματήσει οι επιστροφές, τόσο λόγω των διμερών σχέσεων, όσο και λόγω της πανδημίας. Από το Μάρτιο του 2020 δεν έχει γίνει ούτε μία.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εξωθεί αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από την Ελλάδα δια των παρανόμων οδών.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, γιατί αν καταστούν μια κανονικότητα, μετά θα μπορούν ίσως να συμβούν τα πάντα. Είναι υποχρέωση της Ελλάδας και της Ευρώπης να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά βοηθούν τους πολίτες τους.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο