Τροπολογίες του ΜέΡΑ25 για αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις των ομογενών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Φεβ, 2020
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε 2 τροπολογίες για την αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών που υπέστησαν βάρβαρες μνημονιακές περικοπές.
Πρώτον όσον αφορά την εθνική σύνταξη και την 40ετία που προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που ψηφίζεται σήμερα και δεύτερον όσον αφορά τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερήλικών που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πλήρη σύνταξη στην 35ετία. Φυσικά και οι δύο αυτές προβλέψεις παραβλέπουν το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα των ομογενών που προέρχονται είτε από την Βόρεια Ήπειρο, είτε από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα μετά το 1990 και το άνοιγμα των συνόρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες ομογενών μένουν επίσης εντελώς “ξεκρέμαστες”.
Πρόκειται για περικοπές που έγιναν καθ’ ολοκληρίαν από το 2ο μνημόνιο και την ανάλγητη Κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου που με Υπουργό τότε πάλι τον κ. Βρούτση έκοψαν ολοκληρωτικά τις συντάξεις αυτές αφήνοντας υπερήλικες 80 και 90 χρονών χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα. Στη συνέχεια ήρθε η Κυβέρνηση του α’ εξαμηνού του 2015 που αποκατέστησε πλήρως την αδικία με τον νόμο Στρατούλη όμως μετά την συνθηκολόγηση η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε τον Σεπτέμβρη του 2015 αναγκάστηκε εξευτελιστικά να ανανομεθετήσει αυτά που είχε νομοθετήσει το α’ εξάμηνο και ως εκ τούτου η αδικία επανήλθε. Έπειτα ο νόμος Κατρούγκαλου θεράπευσε εν μέρει μόνο την αδικία δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς ένα βοήθημα που στις περισσότερες περιπτώσεις ανερχόταν γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως.
Όπως είναι απόλυτα εύλογο μια τέτοια βοήθεια καταδικάζει τους περισσότερους συνταξιούχους ομογενείς στην ανέχεια και την αναξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σχετική παρέμβαση έκανε μάλιστα προχθές και ο Συνήγορος του Πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για τον λόγο αυτό το ΜέΡΑ25 καταθέτει τις δύο σχετικές τροπολογίες ώστε να αρθούν οι ανωτέρω αδικίες και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη (384 και 360 ευρώ αντίστοιχα) οι ομογενείς και να μπορέσουν κι αυτοί οι απόμαχοι της ζωής να ζουν με κάποια σχετική τουλάχιστον αξιοπρέπεια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο