Σ. Σακοράφα: “Έχει συνειδητοποιήσει την πολιτική ευθύνη της θέσης του ο κ. Χρυσοχοΐδης;”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Φεβ, 2020

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα κατέθεσε επικαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το νέο κρούσμα αστυνομικής ασυδοσίας με χρήση όπλου.

Ακολουθεί η ερώτησή της:

Με έκπληξη η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε το φαινόμενο ενός αστυνομικού, να βρίσκεται τις μεσημβρινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου 2020 στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να προτάσσει το υπηρεσιακό του όπλο,  σε  ευθεία γραμμή σκόπευσης, απειλώντας τους παρευρισκόμενους φοιτητές.

Θα αντιπαρέλθουμε την πιθανή κυβερνητική αντίληψη ότι η κατάργηση  του Πανεπιστημιακού Ασύλου εμπεριέχει και το δικαίωμα των αστυνομικών να εισέρχονται ανά πάσα στιγμή, και ενίοτε ένοπλοι, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε «δικαιολογία» ή «ιστορικό», το γεγονός, από μόνο του, καταδεικνύει τον κίνδυνο που έχουμε επανειλημμένα επισημάνει: Η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» απαιτεί αστυνομική εκπαίδευση στοχευμένα εσφαλμένη και ο συνδυασμός αυτός, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε τραγικά γεγονότα.

Επειδή έχει  πολλές φορές ερωτηθεί ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για  το είδος και το επίπεδο της εκπαίδευσης  των αστυνομικών, χωρίς ουσιαστική απάντηση.

Επειδή έχει επανειλημμένα επισημανθεί ότι η όλη συμπεριφορά και δημόσια παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αφήνουν, τουλάχιστον, περιθώρια για τέτοιου είδους παρεκτροπές, εάν δεν τις ενθαρρύνουν, και, δυστυχώς, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μας επιβεβαιώνουν.

Επειδή αποστολή της Αστυνομίας είναι η προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας και όχι η άμεση διακινδύνευσή της, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Επειδή ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος, από πλευράς του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρεί να υπεκφύγει και προσφέρει πλήρη κάλυψη σε ένα απαράδεκτο περιστατικό, αποδεικνύοντας ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει συναίσθηση της σοβαρότητας του θέματος.

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

Έχει συνειδητοποιήσει την πολιτική ευθύνη της θέσης του και ότι η δημόσια παρουσία του, ως Πολιτικού Προϊσταμένου της Ελληνικής Αστυνομίας, συμβάλλει στην αύξηση παρόμοιων απαράδεκτων γεγονότων και κινδυνεύει να τον καταστήσει ηθικό αυτουργό σε απευκταία τραγικά περιστατικά, αφού επανειλημμένα επιβεβαιώνεται και απώλεια του ελέγχου εκ μέρους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο