Τροπολογία του ΜέΡΑ25 για να εισπράξουν και οι πρώην εργαζόμενοι του MEGA άμεσα τα δεδουλευμένα τους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Φεβ, 2021

Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία με τίτλο «Κατάργηση όλων των πινάκων κατάταξης πιστωτών που δημοσιεύθηκαν ή θα δημοσιευθούν κατά παράβαση της ερμηνευτικής διάταξης του αρθ. 77 του Ν. 4307/2013» στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία αφορά το άρθρο 40 του νομοσχεδίου που εισάγει ερμηνευτική διάταξη για την διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Σκοπός της ερμηνευτικής διάταξης είναι αφενός η αποσαφήνιση της έννοιας των δαπανών της παρ. 2 του άρθρου 77 του ν. 4307/2014 ως προς το κομμάτι των εργατικών απαιτήσεων και αφετέρου η αποφυγή καθυστερήσεων και αμφισβητήσεων στις διαδικασίες ειδικών διαχειρίσεων που καθυστερούν ασκόπως την απόδοση των οφειλομένων χρημάτων στους εργαζομένους. Ενώ ο σκοπός της διάταξης επιτυγχάνεται απόλυτα σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες υπό διαχείριση εταιρείες.

Με δεδομένη και την ερμηνευτική νομοθετική ρύθμιση του θέματος των προαφαιρούμενων εξόδων της διαδικασίας και για να μην δημιουργηθεί το παράδοξο κάποιοι εργαζόμενοι να ικανοποιηθούν άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι να πρέπει να ασκήσουν ανακοπές κατά του πίνακα ώστε να δικαιωθούν στο μέλλον σύμφωνα με την ερμηνευτική διάταξη, θα ήταν εύλογο και δίκαιο οι πίνακες που δημοσιεύθηκαν ή θα δημοσιευθούν κατά παράβαση της ερμηνευτικής διάταξης να ακυρωθούν αυτοδικαίως και ο εκάστοτε ειδικός διαχειριστής να συντάξει νέους σύμφωνους με την ερμηνευτική διάταξη.

Με τον τρόπο αυτό το ΜέΡΑ25 όπως άλλωστε είχε σχετικά δεσμευτεί προσπαθεί να επιλύσει ρητά και σαφώς το ζήτημα των πρώην εργαζομένων του MEGA και άλλων τέτοιων αντίστοιχων περιπτώσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο