Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μάι, 2019

Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι, ήδη από τη δημοσίευση του εκλογικού μας προγράμματος, γνωστές. Στο ΜέΡΑ25 βλέπουμε την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον κατ’ εξοχή χώρο όπου οι αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες είναι περισσότερο εφικτές και δύνανται να επιτρέψουν στον πολίτη να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του. Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η κοινωνική αλληλεγγύη, η εξασφάλιση χώρων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού αποτελούν θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας περιοχής σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποτελούν θέματα των οποίων η αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προς επίρρωση της θέσης μας αυτής, έχουμε δεσμευτεί στο εκλογικό μας πρόγραμμα στην απλή αναλογική για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία κατόπιν θα ψηφίζουν τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.Η ανησυχία μας όμως για την αντιπροσώπευση και τη συμμετοχή όλων μας στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν σταματά σε αυτούς τους δύο εκλογικούς γύρους, αλλά η αμεσοδημοκρατικότητα μας αποκτά σάρκα και οστά με την καθιέρωση των ΔΙΑΣΚΕΠ  (Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) ανά δημοτικό και ανά περιφερειακό διαμέρισμα, καθώς και άνα σχολικό συγκρότημα, τα οποία θα καθορίζουν τη χρήση των χώρων (πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού  και αθλητισμού) και τα οποία θα επιλέγονται από κληρωτούς πολίτες και εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Αυτή είναι μόνο μία από τις θέσεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς προτείνουμε ακόμη, λόγου χάρη, την εκπόνηση συμμετοχικού προϋπολογισμού (π.χ. κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης) από Συμμετοχικά Δημοτικά Συμβούλια αποτελούμενα από κάτοικους.

Οι θέσεις μας, στο ΜέΡΑ25, είναι συγκεκριμένες όπως και η πρόβλεψή μας για τα έσοδα του Δήμου (μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε δημοτικό φόρο) που θα επιτρέψουν στα παραπάνω όργανα ελευθερία υλοποίησης των ψηφισμάτων τους. Ως εκ τούτου δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όταν διαπιστώνουμε, εν μέσω συνεχών αντιδράσεων, ότι ο υποτιθέμενος εκδημοκρατισμός που θα έφερνε ο “Κλεισθένης” στην τοπικη αυτοδιοίκηση ήδη πριν τη διεξαγωγή των εκλογών φαίνεται δυστυχώς να έχει κοντά πόδια.

Με ευχολόγια και χωρίς βούληση πολιτική για Τομές δεν άλλαξε ποτέ κανένας θεσμός, ούτε και αυτοί ακόμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα ακόμη κείμενο καταγγελίας των όρων συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοσιεύθηκε σήμερα,και συμφωνούμε σε πολλά. Συνιστά πράγματι περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος συμμετοχής όλων των πολιτών, και των οικονομικά ασθενέστερων, η υποχρεωτική κατάθεση ακριβών παράβολων, όπως και οι καθιέρωση φόρων για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών σε αντίθεση με τις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές αρνήθηκε να επεκτείνει την ατέλεια στις δημοτικές εκλογές.

Περαιτέρω περιορισμός της συμμετοχής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές επιτυγχάνεται με την εκ του νόμου απαγόρευση συμμετοχής μεμονωμένου υποψηφίου ή συνδυασμών που δεν έχουν αριθμό υποψηφίων ισάριθμο με τις έδρες του συμβουλίου, που σε κάποιους Δήμους είναι μεγάλος.

Ωστόσο, καθώς ποτέ δεν μας άρεσε να κάνουμε τυφλή κριτική, αλλά επικροτούμε τα θετικά ακόμη και όταν προέρχονται από πολιτικούς μας “αντιπάλους“, θα επιλέξουμε όπως πάντα να τηρήσουμε καλόβουλη στάση απεναντι σε κάποιες ρυθμίσεις του νόμου που έχουν επικριθεί σκληρά αλλά μπορεί να αποδειχθούν θετικές για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό τωμ δημοτικών εκλογών. Αυτές είναι:

  • Η εφορία απαιτεί έκδοση ΑΦΜ, βιβλία εσόδων-εξόδων, εισάγοντας τον κρατικό έλεγχο στην πολιτική δράση .
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά άνοιγμα διαδικτυακής μερίδας, με λήψη κωδικού μέσω αποστολής θεωρημένων εγγράφων σε υπηρεσία και καταχώρηση κινήσεων στο διαδίκτυο.
  • Οι τράπεζες κάνουν το άνοιγμα του υποχρεωτικού λογαριασμού από κάθε συνδυασμό με προσκόμιση εγγράφων από τον επικεφαλής.
  • Η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων ζητά κατάθεση μετά τις εκλογές μιας σειράς παραστατικών, καταστάσεων και εγγράφων για έλεγχο.
Ως ένα κόμμα χωρίς εξαρτήσεις και με χρηματοδότες τους εαυτούς μας, ρυθμίσεις σαν αυτές μας χαροποιούν και μας φαίνονται αυτονόητες και για την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε και στην πράξη να λειτουργήσουν. Κατανοούμε την ανησυχία των αριστερών κομμάτων που τις καταγγέλουν για γραφειοκρατία, καθώς απαιτούν την κατάθεση πολλών δικαιολογητικών από τον “Επικεφαλής” κάθε δημοτικής παράταξης, ωστόσο την ανησυχία τους ότι υπάγουν σε κρατικό έλεγχο την πολιτική δράση “σαν να είναι επιχειρηματική δράση” δεν την καταλαβαίνουμε.
Όλοι υπαγόμαστε σε δημόσιο έλεγχο, εμείς μάλιστα στο ΜέΡΑ25 τον καλοδεχόμαστε και τον προσκαλούμε τρία χρόνια τώρα, από το 2016 και το Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Τα οικονομικά μας ήταν από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μας διαθέσιμα ηλεκτρονικά στον καθένα πολύ πριν αυτό γίνει προϋπόθεση, ως ανωτέρω, εκ του νόμου.

Τομέας Εσωτερικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο