Στις 13 Μαϊου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση για Ελεύθερες Παραλίες – Κάστρο – Τουριστικό περίπτερο της Λευκάδας όπου συμμετείχαν πληθώρα ντόπιων και απόδημων πολιτών της Λευκάδας προκειμένου να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής.
Το Κάστρο και το Τουριστικό περίπτερο παραχωρούνται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, 8,4 στρεμμάτων, για το ένα τέταρτο του αιώνα σε ιδιωτική εταιρεία από το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας, με τίμημα ευτελές και με ρητώς διακηρυγμένη τη βούληση της εταιρείας για αλλαγή της χρήσης, προσθήκη ξενοδοχειακής μονάδας στη χερσαία ζώνη λιμένα και προσθήκη νέας δόμησης που προκαλούν βίαιη αλλαγή του περιβάλλοντος και της πρόσβασης των κατοίκων και των επισκεπτών.
Η περιοχή αυτή εκτός από χερσαία ζώνη λιμένα, αναγνωρίζεται από το 1974 ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (Υ.Α. Α/Φ 31/22887/2034,ΦΕΚ 865/Β’), αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA και είναι κηρυγμένη περιοχή προστασίας του Κάστρου της Λευκάδας.
Με βάση όλα τα προηγούμενα, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Λευκάδας με ένα εξαιρετικό κείμενό του απέρριψε ομόφωνα όλες τις επιδιώξεις της εταιρείας στη σχετική μελέτη που κατάθεσε προς έγκριση στο Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.
Σε τμήμα αυτού του πρακτικού αναφέρει: «Ως προς τη χρήση και τη λειτουργία του (ο χώρος) είναι συνυφασμένος με την νεώτερη ιστορία της Λευκάδας. Τόσο το καλοκαίρι για μπάνιο, λόγω της αμεσότητας και της άριστης ποιότητας της παραλίας, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο ως απόληξη περίπατου, αξιοποιείται αδιάλειπτα από ντόπιους και επισκέπτες» και παρακάτω «οφείλουν να προωθούν τον πρωτεύοντα στόχο, που δεν είναι άλλος από την απόδοση στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς, ενός αναβαθμισμένου και με συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα δημόσιου χώρου αναψυχής-κοινωνικής επαφής, όπως αυτός καταγράφεται στη συλλογική μνήμη και τη σύγχρονη καθημερινότητά τους».
Ο Δήμος Λευκάδας να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και λειτουργίας του Τουριστικού περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το αρχικό κτίσμα και χωρίς καμία αλλαγή χρήσης, εντάσσοντας την ανακαίνιση, την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο Πράσινο Ταμείο.
Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και επισκεπτών της Λευκάδας και θα αγωνιστεί ώστε οι παραλίες και η πρόσβαση στη θάλασσα, που αποτελούν κοινωνικά αγαθά, πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.