Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25: Όχι στην εμμονή της ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Απρ, 2020

Διαβάζοντας τη χθεσινή “Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η οποία αφορά στην ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2” ” γεννώνται ερωτηματικά.

1. Τόσο καιρό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν ήταν ενταγμένη στην αντιμετώπιση του κοροναϊού; Και αν όχι, γιατί; Μήπως τα σχέδια για διάλυση της ΠΦΥ εξακολουθούν να ισχύουν και η πανδημία του κοροναϊού σας δίνει την ευκαιρία κ. Κικίλια να υλοποιήσετε τις εξαγγελίες του Οκτωβρίου 2019 για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας και διάλυση του δημόσιου (ανακοινώσεις του ΠΙΣ για κατάργηση των ΤΟΜΥ το καλοκαίρι του 2019); Μάλλον περί αυτού πρόκειται.

2. Παρά τις θεατρικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της σε καθημερινή βάση από την τηλεόραση και τις εφημερίδες για τον ηρωικό αγώνα των γιατρών του ΕΣΥ, η ετεροβαρής αντιμετώπιση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπέρ του δευτέρου είναι εμφανής και αδιάλειπτη.

3. Το Υπουργείο Υγείας, αντί να προσλάβει μόνιμους γιατρούς. (προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε, δηλαδή κανονική κοροϊδία των γιατρών και των πολιτών!) προχωρεί σε πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τους προσφέρει μισθό 2000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα καθώς και ειδική μοριοδότηση, όπως αυτήν που δικαιούνται όσοι εργάζονται σε ακριτικές περιοχές. Σε περίπτωση δε που εφημερεύουν σε νοσοκομείο θα πληρώνονται ξεχωριστά την εφημερία (το πώς θα μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα σε μια εφημερία γιατροί που δεν εξασκούν νοσοκομειακή περίθαλψη την ξέρουν μόνο οι άριστοι της κυβέρνησης). Από την άλλη μεριά ο νεοδιοριζόμενος μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ ξεκινάει με μισθό κατώτερο των 1300 ευρώ και φυσικά δεν μοριοδοτείται. Αντί να εξαλείψετε τις διαφορές εργασιακών σχέσεων που ταλαιπωρούν για δεκαετίες τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εσείς που κάνετε συνεχώς εκκλήσεις για ενότητα, δημιουργείτε μια απαράδεκτη διαίρεση στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού της χώρας ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε και μεροληπτείτε ξεκάθαρα εις βάρος των νοσοκομειακών γιατρών.

Ακόμα και εν μέσω πανδημίας και παρά τις επείγουσες προειδοποιήσεις και καταγγελίες των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών, εμμένετε στον αρχικό σας σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ. Τελικά κύριε Μητσοτάκη όταν ζητούσατε να αφήσουν όλοι την ιδεολογία έξω από τη μάχη με την πανδημία, εννοούσατε και την ιδιωτικομανία σας ή όχι; Πρέπει επί τέλους να κατανοήσετε κ. Μητσοτάκη και κ. Κικίλια ότι τα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας κρατάνε Θερμοπύλες και ότι το σύστημα μέχρι στιγμής αντέχει χάρη στο φιλότιμο των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών. Ενισχύστε τα λοιπόν με μόνιμο προσωπικό και σταματήστε να υπονομεύετε τους γιατρούς του ΕΣΥ υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους. Η καθυστέρησή σας θα είναι καθοριστική για τις παραπέρα εξελίξεις. Προχωρήστε στην άμεση πρόσληψη των ιατρών που βρίσκονται στη διαδικασία της κρίσης. Προχωρήστε στην άμεση επαναπροκήρυξη των μόνιμων θέσεων που ήταν κενές σε πολλά νοσοκομεία ήδη πριν την πανδημία. Προχωρήστε στη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας εδώ και χρόνια.

Κατόπιν της δικής σας εκτίμησης, ο μισθός του νεοδιόριστου ειδικού ιατρού για τους μόνιμους ιατρούς των Νοσοκομείων να γίνει 2000 ευρώ μήπως και σταματήσει η μαζική μετανάστευση των νέων γιατρών μας στο εξωτερικό.  Προσλάβετε μόνιμους ιατρούς, όπως σας έχουμε ζητήσει από την αρχή της κρίσης, πριν η κατάσταση γίνει έκρυθμη.

Τομέας Υγείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο