Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ25: Ο βασιλιάς είναι γυμνός ή αλλιώς η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ανεπαρκής.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2020

Το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη σε ανακοίνωση μέτρων ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα ενίσχυσης κρίνονται ως ανεπαρκή, καθώς το ύψος των 15 εκ. Ευρώ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» όπως ανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών και των τεχνικών του χώρου του πολιτισμού είναι πια επί ξύλου κρεμάμενοι καθώς δούλευαν χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και ανασφάλιστοι».

Αυτό που μας παρουσιάζει το Υπουργείου Πολιτισμού ως ‘«έκτακτα» μέτρα ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού δεν είναι παρά τα αυτονόητα.

Είναι πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τον πολιτισμό. Είναι χρόνια αιτήματα και διεκδικήσεις. Δεν έχουν καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της έκτακτης συνθήκης, της πανδημικής κρίσης, καθώς σε όλα τα οικονομικά μέτρα στήριξης που εξήγγειλε τα κριτήρια είναι αισθητικά και όχι κοινωνικά.

Δεν μας διευκρινίζεται με ποια κριτήρια θα δοθούν αυτά τα χρήματα και με ποιον τρόπο. Αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δεν προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες που πλήττονται.

Πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κοινωνικό κριτήριο και πρόσημο στα μέτρα ενίσχυσης, προς
όλους τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς του χώρου. Ήδη, από τις 26 Μαρτίου, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου.

 

Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο