Τομέας Υγείας: Για το δημόσιο σύστυημα Ψυχικής Υγείας στην Ανατολική Κρήτη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Οκτ, 2020

Το ΜεΡΑ25 πιστεύει ότι η πανδημία του CoVid-19, αναδεικνύοντας τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αναβάθμιση του, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα δημόσιο, δωρεάν, αποτελεσματικό και οργανωμένο με διαφάνεια δημόσιο σύστημα υγείας.

Δυστυχώς, η ατζέντα της κυβέρνησης κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, που στο όνομα της έκτακτης ανάγκης προωθεί, νομοθετικά και εκτελεστικά, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και μέσω μιας πρωτόγνωρης για τα παγκόσμια δεδομένα μορφής αξιολόγησης κατασταλτικού χαρακτήρα (ΟΔΙΠΥ), που ως δούρειος ίππος στόχο έχει να δικαιολογήσει το κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας και τη διαχείρισή τους από ιδιώτες. Επιπλέον, η κυβέρνηση το κάνει και με μέτρα που αυξάνουν την αδιαφάνεια όπως είναι ο τρόπος που μισθώνονται οι ιδιωτικές ΜΕΘ και η Υπουργική Απόφαση 4α/Γ.Π.οικ. 27692 που δίνει επί της ουσίας τη δυνατότητα σε Διευθυντές Πανεπιστημιακών Κλινικών να προσλαμβάνουν τους γιατρούς της αρεσκείας τους ανεξαρτήτως προσόντων.

Τέτοια φαινόμενα ήδη αναδείχθηκαν στη Βουλή στις 30.09.2020 από το Βουλευτή Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25 κ. Γιώργο Λογιάδη με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Υφυπουργό Υγείας κυρία Ράπτη, αναφορικά με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, στην οποία υπάρχουν ήδη στοιχεία μια ιδιότυπης “συνύπαρξης” δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος υγείας με έντονη αδιαφάνεια, καθώς πρώην μέλος ΔΕΠ, πλέον σε σύνταξη, εργάζεται “εθελοντικά” και ιδιώτης ψυχίατρος εργάζεται, κατά τα λεγόμενα της Υφυπουργού ψυχικής υγείας, δίχως σχέση εργασίας από τον Ιούλιο και εξής, αλλά με προγραμματισμό να βρεθεί μια λύση σχέσης εργασίας με μπλοκάκι. Λύση που ομοιάζει με “αλχημεία”, καθώς είναι κάτι που προβλέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή υπό ειδικές συνθήκες βάσει του νόμου 4486/2017. Αντιθέτως, για το ΜΕΡΑ25 η μόνη νόμιμη οδός θα ήταν εκείνη της προκήρυξης θέσεως Επιμελητή Ψυχιάτρου στο ΠαΓΝΗ, η κρίση των υποψηφιοτήτων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και η πρόσληψη του στο Ε.Σ.Υ.

Το ΜεΡΑ25 θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα της υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βελτίωσή της και όχι τη δυσφήμηση της ως μέσο για την ιδιωτικοποίησής της, όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο