Στις 21 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανανεωμένη στρατηγική για λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την περίοδο 2020-2023. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, με τίτλο «Think Open», η Επιτροπή αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού, όπως η επαναχρησιμοποίηση, η συνεργατική βελτίωση ή η αυξημένη ασφάλεια που προσφέρει.
Ακόμα ενθαρρύνει και δεσμεύεται να αυξήσει την χρήση ανοιχτού κώδικα σε στρατηγικούς τομείς, όπως η βιομηχανία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη αρκετές χώρες και τοπικές κυβερνήσεις υιοθετούν λύσεις ανοιχτού κώδικα. Όπως εξηγούσε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, η πόλη του Μονάχου αποφάσισε το καλοκαίρι τη χρήση ανοιχτού κώδικα αντί για ιδιόκτητα προϊόντα.
Αυτή η κίνηση ακολουθεί την τάση των τελευταίων 15 χρόνων, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες του Μονάχου να απεξαρτηθούν από προϊόντα όπως τα Microsoft Office και Windows. Ομοίως, αρκετές ακόμα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, η Λειψία, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη λειτουργούν φιλόδοξα προγράμματα υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι τόσο φιλική προς το ανοιχτό λογισμικό.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις διστάζουν να αντικαταστήσουν πολλές φορές απαρχαιωμένο λογισμικό με μοντέρνες και, κυρίως, δωρεάν λύσεις. Όπως αναδείκνυε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος πριν λίγους μήνες, το ελληνικό Δημόσιο θα σπαταλήσει μέσα στο 2020 48.2 εκ. ευρώ για άδειες λογισμικού, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να στηρίξει ενεργά τη χρήση ανοιχτού λογισμικού στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στηρίζουμε το σχεδιασμό Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, η οποία θα στοχεύει στη μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης στο ανοιχτό λογισμικό σε ορίζοντα πενταετίας, καθώς και την στήριξη προγραμμάτων υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την ευρύτερη χρήση ανοιχτού λογισμικού, συνεπώς θα ήταν κρίμα να μείνει ουραγός στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.