Τομέας Περιβάλλοντος: «Μπάλλος» νέα ονομασία, παλιά ιστορία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Οκτ, 2021

Δυστυχώς οι νέες καταστροφές είναι επανάληψη των παλαιών χαρακτηριστικών της αντιμετώπισης τους από την ελληνική πολιτεία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρήκαν αδύναμη και πάλι την Πολιτική Προστασία, με μπερδεμένες αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς ενώ δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη όπως οι αποφράξεις των υπονόμων.

Σχολεία, πανεπιστήμια, δρόμοι και πλατείες μετατράπηκαν σε ποτάμια και λίμνες. Νέοι δρόμοι πλημμύρισαν ενώ παραδόθηκαν σε χρήση εδώ και μερικούς μήνες, μόνο. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν είχε υπολογιστεί στην κατασκευή τους η επίπτωση του φαινομένου της Κλιματικής Κρίσης; Η Κλιματική Κρίση δεν είναι δικαιολογία λοιπόν ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τους Δήμους, ούτε για τις Περιφέρειες.

Ποτάμια και ρέματα που έχουν διασωθεί από τις στρεβλώσεις των προβληματικών τεχνικών επεμβάσεων και των αυθαίρετων κατασκευών, ανταποκρίθηκαν κατά κανόνα καλά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αντίθετα σε όσα σημεία η φυσική ροή των νερών εμποδίζεται, συνέβησαν υπερχειλίσεις, πλημμυρίζοντας τις γύρω περιοχές. Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό ότι στα ποτάμια και στα ρέματα η συνύπαρξη μαζί τους σημαίνει διαχείριση τους με οικολογικές αρχές;

Το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης, χωρίς όρους και όρια, οικιστικής ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Αττικής για δεκαετίες που καθορίστηκε από την αυθαιρεσία, την επικράτηση κάθε είδους μικρών και μεγάλων συμφερόντων και την έλλειψη κάθε πρόνοιας για την ορθολογική διαχείριση της φυσικής ροής των νερών, είναι πλέον πασιφανές, παρόλο που οι Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν φαίνεται να θέλουν να το πάρουν υπόψη τους.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφές με τον γνωστό, δια πάσαν νόσον, αποτυχημένο τρόπο του lockdown και των εκκενώσεων, αδιαφορώντας για πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Το ΜέΡΑ25 στο πρόγραμμα του για την Προστασία Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου , αντιτίθεται με σαφήνεια στη λογική της τσιμεντοποίησης και του εγκιβωτισμού των ρεμάτων και προτείνει μιαν απολύτως διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση των υδάτινων ροών. Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο αναγκαία από ποτέ την πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει σε σχεδιασμούς που θα στοχεύουν στην ευημερία των πολλών και όχι σε κοντόθωρες επιλογές και παραλείψεις που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του μικροπολιτικού ή οικονομικού κέρδους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο