Τομέας Πολιτισμού : «Τα μνημεία μας δεν είναι αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης!»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Ιαν, 2023

Πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, παίρνουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Μετά από τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες, την Υγεία, την Παιδεία, φτάνει η σειρά του Πολιτισμού, που ήδη δεινοπαθεί στα χέρια της πιο φαύλης διοίκησης που γνώρισε ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστή στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες του 2019, και παρ’ όλες τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς διάλογο με τους ειδικούς επιστήμονες των Μουσείων ή ακόμη και με την αρμόδια διοικητική ιεραρχία του υπουργείου Πολιτισμού,  η κυβέρνηση  καταθέτει  ένα νομοσχέδιο γεμάτο τερατωδίες. Στους υποτιθέμενους σκοπούς του περιγράφονται οι ήδη προβλεπόμενοι σκοποί και το έργο το οποίο ήδη επιτελούν τα δημόσια Μουσεία με τους περιορισμένους πόρους που τους διατίθενται, ενώ παραπλανητικά το νομοσχέδιο προτάσσει τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ευελιξία!

Ως προς το σκέλος της ευελιξίας πράγματι η κυβέρνηση επιτελεί τα μάλα! Η ευελιξία όμως αυτή θα αφορά την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, και όχι τη συνέχεια και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου τους! Με απόλυτη ευελιξία η κυβέρνηση τοποθετεί κατ’ όπως βούλεται και τη συμφέρει ημέτερους στα προτεινόμενα επταμελή διοικητικά συμβούλια. Και αφήνει στη δικαιοδοσία τους την εκμετάλλευση των εσόδων από τα εισιτήρια, από τη διαχείριση των αναψυκτηρίων εντός των μουσείων, από τα αντίγραφα των μνημείων που πωλούνται στα πωλητήρια! Όλα αυτά όμως είναι έσοδα, που έως και σήμερα διατίθενται για τη στήριξη και τη λειτουργία των περιφερειακών μουσείων! Με την ίδια ευελιξία η κυβέρνηση προτείνει την εκμετάλλευση και ενοικίαση των χώρων για κάθε είδους εκδηλώσεις, αλλά και την εσαεί εξαγωγή των αρχαιοτήτων σε παραρτήματα του εξωτερικού, που το νομοσχέδιο τους επιτρέπει να ιδρύουν. Ας φανταστούμε, λοιπόν, μία αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, ως παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός από τα κορυφαία μουσεία της υφηλίου, που θα φιλοξενεί για πάντα τον έφηβο των Αντικυθήρων, τον Δία ή Ποσειδώνα, ή ακόμα και ολόκληρη την συλλογή των ανασκαφών της Σαντορίνης!

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τα πολιτιστικά αγαθά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προστατεύονται από το Κράτος, το οποίο οφείλει να μεριμνά για τη διαφύλαξή τους για τις μελλοντικές γενιές. Τα μνημεία δεν «αξιοποιούνται», είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, πρέπει να αποδίδονται στο κοινό, προσιτά κατανοητά, κατά το δυνατόν λειτουργικά, καταφύγιο ουσιαστικής αναψυχής, τόποι μάθησης, ιστορικής γνώσης, αναστοχασμού και αυτογνωσίας. Γιατί η μνήμη ατομική, συλλογική, ιστορική είναι απαραίτητη για την αντίληψη του εαυτού μας και τη συγκρότηση της ομάδας, είναι το θεμέλιο της ταυτότητας των προσώπων, των λαών μας και της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Χωρίς μνήμη κινδυνεύουμε να καταστούμε «ἀμενηνὰ κάρηνα», δηλαδή αδύναμα κεφάλια πεθαμένων, όπως λέει ο Όμηρος στη Νέκυια, τη Ραψωδία Λ της Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας στρέφεται στους νεκρούς για να γνωρίσει το μέλλον, διδάσκοντάς μας ότι η μνήμη είναι πολύτιμη και χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ζήσουμε. Τα μνημεία μας είναι ζωντανές πηγές γνώσης, καθώς μέσα από τα εκθέματά τους μας διδάσκουν την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων. Η πλούσια άυλη πληροφορία που εμπεριέχουν εξιστορεί την ιστορία αιώνων μέσα από τον τρόπο που τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους. Γιατί τα Μουσεία δεν είναι απλά χώροι όπου στοιβάζονται πολύτιμα αντικείμενα. Έχουν ρόλο ουσιαστικό και λειτουργικό και σημαντική αποστολή. Και αυτή η αποστολή τους δεν μπορεί να γίνει σεβαστή και να συντηρηθεί από μεμονωμένες «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους» απανταχού τυχάρπαστων φίλων της εξουσίας.

Τα μνημεία μας δεν είναι αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Βρίσκονται εδώ για να μας διδάξουν ήθος, ανθρωπιά, ορθό μέτρο. Κάτι που αυτή η κυβέρνηση, σε κάθε κίνησή της μας επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει τελείως, εάν υποθέσουμε ότι κάποτε διέθετε έστω και σε ψήγματα!

Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο