Τομέας Πολιτισμού: Να παραμείνουν τα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου στη θέση τους!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Νοέ, 2021

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου εκδικάστηκε στην Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ενάντια στον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021, από κοινού, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, κατοίκους της Θεσσαλονίκης και προσωπικότητες ακαδημαϊκούς σχετικής επιστημονικής ειδικότητας.

Στη συνάντηση βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, μέλη του ΜέΡΑ25, ο συντονιστής του Τομέα Πολιτισμού, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής Κρίτων Αρσένης. Το ΜέΡΑ25 έχει ήδη καταθέσει ερωτήσεις για την παραμονή των αρχαίων του Σταθμού Βενιζέλου στη θέση τους.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε: «Στηρίζουμε το κίνημα για να μείνει στη θέση του ένα συγκλονιστικό μνημείο, μια Πομπηία στο κέντρο της πόλης, που η κυβέρνηση θέλει να την ξεπατώσει και να μην την ξαναβάλει ποτέ στη θέση της, όπως έκανε και με το διπλανό ναό της Αγίας Σοφίας με τον δρόμο που βρέθηκε εκεί. Για πρώτη φορά έχουμε παρόμοια καταστροφή αρχαίου μνημείου, που οδηγεί σε μεγαλύτερη καταστροφή λόγω των ανασκαφών που πρέπει να γίνουν, σε μεγάλη καθυστέρηση των έργων για την παράδοση του μετρό, σε ακύρωση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα δίνονταν από το 2023-2025 και των πόρων που έχουν δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή παραβιάζει κάθε κοινή λογική και ποτέ δεν μας εξήγησαν γιατί το κάνουν. Έχουν ήδη δοθεί χρήματα για να μείνουν τα αρχαία στη θέση τους και πρέπει τα αρχαία να μείνουν στη θέση τους. Πρέπει να ακυρωθεί η εντολή Μενδώνη, η απόφαση Μητσοτάκη, η απόφαση της Αττικό Μετρό, τώρα! Για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου!»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο