Εξεταστική Επιτροπή ΜΜΕ: Πώς η Κυβέρνηση την σαμποτάρει στη γέννησή της, ποιους μάρτυρες προτείναμε

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Νοέ, 2021

«Σήμερα μια χώρα ανήκει σε αυτόν που ελέγχει τα ΜΜΕ» (Ουμπέρτο Έκο)

Τα ΜΜΕ αποτελούν την Τέταρτη Εξουσία – εκείνη που υπερκαθορίζει το συλλογικό φαντασιακό και εν πολλοίς την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή ενός τόπου.

Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ είναι, εδώ και δεκαετίες, μέρος του Τριγώνου της Ολιγαρχικής Αμαρτίας: Εργολάβοι-Τραπεζίτες-Μιντιάρχες. Παράλληλα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση που βρίσκεται, σχεδόν πάντα, σε αγαστή συνεργασία με το Τρίγωνο.

Αρκεί να κοιτάξουμε το τρέχον τοπίο των εγχώριων ΜΜΕ: Τα πανεθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες, δίκτυα διανομής τύπου, ιστορικές εφημερίδες και παραδοσιακοί δημοσιογραφικοί όμιλοι ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες που ταυτόχρονα έχουν στην κατοχή τους και μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες.

Για το ΜέΡΑ25, το ζήτημα δεν είναι διαχειριστικό. Δεν είναι απλώς θέμα διαφάνειας. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Δεν δεχόμαστε το προνόμιο της Ολιγαρχίας να μας λέει τί να σκεφτόμαστε, πώς να ζούμε, τί να ψηφίζουμε, όσο κι αν είναι το αντίτιμο της τηλεοπτικής άδειας. Τα ΜΜΕ ή θα ελέγχονται κοινωνικά ή θα διαχέουν τρομερές εξωτερικές επιβαρύνσεις στο κοινωνικό σώμα, υπηρετώντας τους ολιγάρχες ιδιοκτήτες τους.

Το ΜέΡΑ25 συμμετέχει στην παρούσα επιτροπή για να ανοίξει συνολικά ο φάκελος των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας και της εργαλειοποίησης των δημοσκοπήσεων.

Εξεταστική Παρωδία

Ήταν φυσικό και επόμενο, ότι η κυβέρνηση, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αχρηστεύσει εν τη γεννέσει της τη διαδικασία, προκρίνοντας μια τελική λίστα μαρτύρων με δύο βασικά κριτήρια υπ όψιν της: α) να προστατευτούν οι Υπουργοί της ακόμα και από την εικόνα προσέλευσής τους σε επιτροπή της Βουλής (πράγμα που δείχνει το θηριώδες έλλειμμα σεβασμού τους στο θεσμό), όσο και να μείνουν εκτός της λίστας άνθρωποι που δεν θα ήταν του αποκλειστικού «χεριού» της κυβέρνησης και οι οποίοι θα μπορούσαν επιτέλους να διαφωτίσουν για τους λόγους που η χώρα μας είναι τόσο ντροπιαστικά χαμηλά στις διεθνείς λίστες αξιοπιστίας του Τύπου.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του κ.Τσίπρα, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός πως ανάμεσα στα πρόσωπα που κάλεσε, λάμπει διά της απουσίας της η Ολιγαρχία, οι ιδιοκτήτες δηλαδή των ΜΜΕ της χώρας!

Ακολουθεί η λίστα μαρτύρων που επέλεξε το ΜέΡΑ25, με βάση το σκεπτικό που αναπτύξαμε περί ανάγκης το ζήτημα των ΜΜΕ να συζητηθεί και να φωτιστεί στο βάθος που απαιτεί η συγκυρία,

Κατάλογος Προσώπων και Εγγράφων

Πρόσωπα

Γιώργος Πλειός (μέλος ΕΣΡ).

Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ)

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Δημοσκόπος – Νυν Υπουργός ΠροΠο)

Βαγγέλης Μαρινάκης (Μεγαλομέτοχος ομίλου Alter Ego – Argos).

Γιάννης Αλαφούζος (Μεγαλομέτοχος Ομίλου ΣΚΑΪ).

Γιάννης Βαρδινογιάννης (ALPHA – STAR Channel)

Θοδωρής Κυριακού (όμιλος Αnt1)

Ιβάν Σαββίδης (Μεγαλομέτοχος ομίλου OPEN)

Δημήτρης Μελισσανίδης (Ναυτεμπορική)

Χριστόφορος Βερναρδάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – πρώην Πρόεδρος VPRC)

Γιάννης Μαυρής (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue)

Matina Stevis-Gridneff (δημοσιογράφος).

Νίκος Σμυρναίος (Πανεπιστημιακός)

Αυγουστίνος Ζενάκος (δημοσιογράφος).

Κωνσταντίνος Πουλής (Δημοσιογράφος)

Μαρία Δεναξά (Δημοσιογράφος)

Έγγραφα

  • Χρηματοοικονομικές καταστάσεις – ισολογισμοί όλων των ΜΜΕ που κυκλοφορούν/εκπέμπουν σε πανελλαδικό δίκτυο
  • Στοιχεία για τη Διαφημιστική Δαπάνη προς τα ΜΜΕ των κάτωθι:

ΟΠΑΠ – Ποσά ανα Μέσο

Τράπεζες – Ποσά ανά Μέσο

  • Τις ετήσιες και τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις – βάσει του Ν.3603/2007 άρθρο 6 – των οποιασδήποτε μορφής έργων που ανέθεσαν σε εταιρείες δημοσκοπήσεων φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, καταστάσεις που τηρούνται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και αποστέλλονται στο τέλος κάθε έτους στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε τις αντίστοιχες λίστες των ΝΔ κ ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιοι επιθυμούν να ανοίξει πραγματικά ο Φάκελος των ΜΜΕ και των Δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, και ποιοι προσπαθούν να στήσουν ένα μικροκομματικό blame game που δεν αφορά όμως καθόλου το δημόσιο συμφέρον.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα που εκπροσώπησε το κόμμα στην Επιτροπή, δήλωσε μετά το πέρας της:

«Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα κακογραμμένο μονόπρακτο, ένα συνονθύλευμα επικοινωνιακών διαξιφισμών, με μοναδικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πραγματικής ουσίας, της βαρύτητας και της σημασίας του ζητήματος.

Τελικά η ΝΔ, χρησιμοποιώντας την αριθμητική της υπεροχή, κατόρθωσε να ακυρώσει τη συνολική διαδικασία, μετατρέποντάς την σε μια άνευ ουσίας συζήτηση: η τελική λίστα αποτελείται αποκλειστικά από τις προτάσεις της Κυβερνώσας παράταξης, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την πορεία, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της Επιτροπής.

Ως ΜέΡΑ25, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τη συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο να ανοίξει συνολικά ο φάκελος των ΜΜΕ στη χώρα μας και την εργαλειοποίηση των δημοσκοπήσεων»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο