Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ25: Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2022

Δεν μας κάνει εντύπωση και καμία έκπληξη, που η κυβέρνηση της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε. προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εστία ελεύθερης δημόσιας έκφρασης. Η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή ότι είναι εχθρός του Πολιτισμού, αντιμαχόμενη το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια ως ελεύθερος, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού στο διατηρητέο κτίριο, το οποίο λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 έως το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός».

Μετά την απόπειρα «τσιμεντοποίησής» του τον περασμένο Μάιο, απόπειρα που σταμάτησε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση όλων όσων πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός και η ελεύθερη έκφραση στο δημόσιο χώρο είναι δικαίωμα και ανάγκη της κοινωνίας και όχι εμπορικό αγαθό, ο κ. Μπακογιάννης  σχεδιάζει την εκκένωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ αναγγέλλοντας σχέδια… ανάπλασης του χώρου μέσω της σύμβασης μίσθωσης, που κατατέθηκε για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Μαρτίου στις 3 μμ.

Στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια-ταφόπλακα του Δήμου Αθηναίων ενάντια στον μοναδικό χώρο δημόσιας και δωρεάν για όλους, ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει και η δήλωση στήριξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 δηλώνει τη στήριξή της στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ως δημόσιο χώρο ελεύθερης και αδιαμεσολάβητης καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής του Κ. Μπακογιάννη – σύμφωνος του μνημονιακού ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ – στοχεύει το ακριβώς αντίθετο: στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και την παράδοσή του στην αγορά. Ως ΜέΡΑ25 θα αγωνιστούμε, μέσα κι έξω από τη Βουλή, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου και του άνωθεν ελέγχου της καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε προέρχεται από το ΥΠΠΟ, είτε από τα διάφορα ιδρύματα των σύγχρονων «εθνικών ευεργετών».

Καλούμε όλες και όλους να αγωνιστούμε μαζί με το Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και να συμμετέχουμε την Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 3 μμ. στη Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο