Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Σε κίνδυνο γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2022

Σε κάθε δύσκολή περίοδο κρίσης έτσι μια σε περιόδους πολέμου, πάντα τα πρώτα θύματα, οι ευπαθείς ομάδες και τα πρώτα άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους, είναι οι γυναίκες με τα παιδιά τους, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Χιλιάδες προσφύγισσες με τα παιδιά τους, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα περνάνε τα σύνορα, κρύβονται μέσα σε καταφύγια. Μάνες που κλαίνε γιατί τα αγόρια τους πάνε να καταταγούν, γιαγιάδες που φιλοξενούν ανήλικα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Το ίδιο έχει γίνει και στην περίπτωση του πολέμου της Ουκρανίας όπου πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να βρούνε καταφύγιο σε γειτονικές ή άλλες χώρες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι προσφύγισσες βρίσκονται ακόμη σε πιο ευάλωτη θέση, κινδυνεύουν να πέσουν ή έχουν γίνει θύματα trafficking σε χώρες που έχουν καταφύγει για ασφάλεια. Φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη εισροή προσφύγων. Σε πολλές δομές φιλοξενίας γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού και παρενόχλησης με πολλά από αυτά τα περιστατικά να μην καταγράφονται πουθενά. Επίσης πολλές είναι και οι περιπτώσεις που γυναίκες έχουν απαχθεί από μαστροπούς, τους έχουν πάρει τα χαρτιά τους και έχουν γίνει θύματα trafficking.Για τον Ουκρανικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη υπάρχουν είδη οι πρώτες καταγγελίες πως ομάδες μαστροπών από την Γερμανία φθάνουν στα Πολωνικά σύνορα για να εκμεταλλευτούν την εξαθλίωση των γυναικών που αναγκάζονται να φύγουν από την χώρα.

Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος που υπάρχει και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Στην περίπτωση του Ουκρανικού πολέμου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κινδυνεύουν, καθώς στην απειλή της Ρωσικής κατοχής ένας ακόμη κίνδυνος για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας είναι το καθεστώς Πούτιν, όπου φέρεται βίαια και έντονα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ οι αναφορές που έχουν γίνει αποκαλύπτουν πως τα ονόματα βρίσκονται σε <<λίστες δολοφονίας>>, οι οποίες συντάχθηκαν πριν την εισβολή. Ίδιους κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα όπου δέχονται τεράστιο εκφοβισμό, και σε κάποιες περιπτώσεις απειλή για την ζωή τους.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους είναι οι σεξιστικοί χαρακτηρισμοί. Όπως για παράδειγμα τα σεξιστικά σχόλια που ακούγονται για τις γυναίκες τις Ουκρανίας που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους, αλλά και εκείνες που έχουν καταταγεί στον Ουκρανικό στρατό. Ή τα σεξιστικά σχόλια που ακούγονται για τις γυναίκες προσφύγισσες που έχουν έρθει στην χώρα μας. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους είτε γιατί γίνεται πόλεμος και κινδυνεύει η ζωή τους είτε γιατί πολλές φορές δέχονται απειλές για την ζωή τους, λόγο του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή την ταυτότητα φύλου, δέχονται ομοφοβικούς και τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι αποτελέσματα των πολεμικών επιχειρήσεων όπου πίσω του κρύβεται το άσχημο πρόσωπο της πατριαρχίας.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άτομο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την χώρα του. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που έχουν έρθει στην χώρα μας. Καθώς επίσης και των γυναικών, των παιδιών και ΛΟΑΤΚΙ+ που στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ονομάζουν δομές φιλοξενίας.

Πίσω από τις εμπόλεμες ζώνες κρύβονται ζωές διαλυμένες, η απειλή για την ίδια την ζωή, ο φόβος και η ανασφάλεια. Η προστασία και η ασφάλεια των γυναικών, των παιδιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους, είναι υποχρέωση όλων μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο