Τομέας Πολιτισμού: Η αισθητική είναι ηθική

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Νοέ, 2020

Υπό την προεδρία του κ. Τασούλα της Νέας Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων «τίμησε» την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων το βράδυ του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, προβάλλοντας «υπερθέαμα» δυόμισι ωρών στην πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα.

Πρώτον, προκαλεί έκπληξη η έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στο timing: το να προβάλλονται μεταξύ άλλων, δηλαδή, εικόνες από προελαύνοντα τεθωρακισμένα και τα σύμβολα των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω στο κτίριο της Βουλής ελάχιστες μόνο ημέρες μετά το -απαγορευμένο φέτος- Πολυτεχνείο, μετά τη 17 Νοέμβρη. Μνημειώδης γκάφα ή ισχυροί συμβολισμοί;

Δεύτερον, θυμίζουμε ότι πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση η οποία δίνει γραμμή στα ΜΜΕ να καυτηριάσουν τα εθνικιστικά κιτς υπερθεάματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δι-ιστορικά και αν-ιστορικά ολογράμματα στο δημόσιο χώρο. Ε, τώρα πλέον δεδηλωμένος σκοπός της είναι να τον ξεπεράσει σε εθνοκίτς, και μάλιστα με το παραπάνω. Θυμίζουμε, επίσης, πως πρόκειται για τους ίδιους πολιτικούς που κορόιδευαν την υπουργική αισθητική του Πάνου Καμμένου (με τον οποίο, ως γνωστόν, μόνο πολιτικές συμπάθειες δεν έχουμε) σε μια διάκριση «εθνολαϊκιστών» από τη μία και «κοσμοπολιτών νεοδημοκρατών με ευρωπαϊκή αισθητική» από την άλλη — με τον Πάνο Καμμένο να έχει εμφανώς «φάει τη σκόνη τους» στο επίπεδο της διαστροφής κάθε αισθητικής ποιότητας.

Τρίτον, δικαιολογημένα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η προβολή θρησκευτικών συμβόλων πάνω στο κτίριο της Βουλής, της Παναγίας και του Χριστού, με αφορμή τη γιορτή των εισοδίων της Θεοτόκου την ίδια ημέρα. Έτσι, η αυτοδύναμα κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία κατάφερε, με ένα εντυπωσιακό «σιμουλτανέ», να προσβάλει τους πολίτες εν γένει, χριστιανούς, πιστούς άλλων θρησκειών και κοσμικούς. Τους πολίτες εν γένει, γιατί απεικονίζεται μεγαλοπρεπώς μια ταύτιση του κτιρίου του κοινοβουλίου με θρησκευτικά σύμβολα (χώρια τα τανκς…), κάτι το σαφώς μη αρμόζον στον πολιτειακό θεσμό. Τους δημοκράτες χριστιανούς, γιατί είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πιο «θεσμική» βλασφημία από την εμφατική ταύτιση της Παναγίας και του Χριστού με το Κοινοβούλιο, τον πολιτικό κόσμο και τα όπλα: άλλωστε, ούτε η Παναγία προτείνεται ως σύμβολο δημοκρατίας, ούτε η Βουλή ως εκκλησιαστικό αξεσουάρ. Τους πιστούς άλλων θρησκειών, που όταν βλέπουν την ταύτιση της Βουλής των Ελλήνων με θρησκευτικά σύμβολα στην πρόσοψή της, σε πρωτοφανές μέγεθος, δεν μπορούν παρά να νιώσουν ότι δεν τους σηκώνει το κλίμα. Τους κοσμικούς πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται από πού κι ως πού το κράτος πρέπει να τους «φορέσει» θρησκευτικά σύμβολα στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου τους. Η εθνική αντιπροσωπεία εκπροσωπεί όλο τον ελληνικό λαό, όχι μόνο την εξαιρετικά αμφίβολη αισθητική της Δεξιάς. Τελικά, η Βουλή της Νέας Δημοκρατίας θέλει να μην εκπροσωπεί κανέναν παρά μόνο τους πλέον αφιονισμένους νοσταλγούς άλλων εποχών, στους οποίους το κυβερνών κόμμα γατζώνεται μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται.

Μετά τη 17η Νοεμβρίου, και μεταξύ άλλων μετά την κατάφωρα αντισυνταγματική παρακώλυση της ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών, αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος και αντιπροέδρου της Βουλής στο δημόσιο χώρο —εάν μπορούν να το κάνουν σε βουλευτές παρά το άρθρο 62 του Συντάγματος, ας φανταστούμε τι επιφυλάσσουν για τους απλούς πολίτες!— αναρωτηθήκαμε σε ποια χώρα θα ξυπνήσουμε μια μέρα. Το πρωί της Κυριακής 22 Νοεμβρίου μάλλον είχαμε την απάντησή μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο