Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Σοβαρές παραλείψεις του ΥΠΑΑΤ κατά την Ενίσχυση των Ελαιοπαραγωγών λόγω Κορονοϊού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Νοέ, 2020

Η κρίση  που διέρχεται  ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας έχει πάρει πλέον διαστάσεις  τραγικές.

–  Τα κοστολόγια παραγωγής έχουν πάει στα ύψη, οι τιμές διάθεσης παραμένουν  για δεύτερη χρονιά εξευτελιστικές .

–  Ξεκίνησε   η νέα περίοδος  συγκομιδής  και μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου  και επιτραπέζιας ελιάς καλαμών προηγούμενων περιόδων είναι στις δεξαμενές και στις  αποθήκες .

–  Οι μεγαλέμποροι και οι εξαγωγείς συντονίζονται , οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν και οι αγορές του εξωτερικού  χάνονται.

–  Η απουσία μιάς πολυδιάστατης και ευέλικτης κλαδικής πολιτικής για την στήριξη, τη προστασία , την προβολή και την προώθηση του μοναδικού πλέον εθνικού προϊόντος  είναι ολοφάνερη.

–  Ολοφάνερες  οι ευθύνες όλων όσων τα τελευταία χρόνια είχαν την κυβερνητική ευθύνη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας  και της αγροτικής οικονομίας ευρύτερα.

Κάτω από την πανελλαδική πίεση ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης προχώρησε στο να περικόψει το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 130 εκατομμύρια και τα διαθέτει για την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με  30 ευρώ ανά στρέμμα.

Όμως από το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες .
Παραβλέποντας ότι η ζημιά  αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών , είναι οριζόντια και καθολική   και δεν  έχει κάνει διακρίσεις. Οι «άριστοι» ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα  διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν  με τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ.

Επιπλέον αποφάσισε και όρισε  ασφυκτική  προθεσμία  δέκα (10 ) ημερών  προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν αίτημα – φάκελο πληρωμής της ενίσχυσης . Και αυτό μέσα  σε συνθήκες  της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ, γιατί δεν αποτελεί επιλογή μετακίνησης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επειδή υπάρχουν αυτές οι αδικίες, ζητάμε να στηριχθεί το εθνικό προϊόν. Είναι προφανής η ανάγκη παρέμβασης  για διορθωτικές κινήσεις άμεσα!

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΕΠΕΙ:

1. Να εντάξει σε νέα δράση και τους συνταξιούχους αγρότες και τους ετεροεπαγγελματίες  ελαιοκαλλιεργητές .

2. Να επεκτείνει  την προθεσμία για τη υποβολή  του φακέλου – αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και να διευκολύνει τους παραγωγούς να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, αφού ο κάθε δήμος θα διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.

3. Να αυτοματοποιήσει την διαδικασία, καθότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αριθμούς λογαριασμών , ούτως ώστε να γλυτώσουν οι παραγωγοί από άσκοπες μετακινήσεις και γραφειοκρατία.

Η ελαιοκαλλιέργεια κινδυνεύει  και  ελαιοκομικός ο τομέας  είναι μπροστά σε πλήρη αποδιοργάνωση   και κατάρρευση.
Ζητάμε τα αυτονόητα και τα άμεσα: Να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι  και να αυξηθούν και οι δικαιούχοι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο