Τομέας Πολιτισμού: Απόλυτα αναγκαία και επιτακτική η επιστροφή των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Δεκ, 2022

Μέλη του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 με τον συντονιστή Νίκο Καναρέλη, εικαστικό, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Σχεδιασμού καθώς και εκπρόσωποι βουλευτών του ΜέΡΑ25 συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία από την «ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ» αποτελούμενη από τους Ζωή Χατζή, Πρόεδρο, Νότα Παληοκώστα, Γραμματέα και Κώστα Ευαγγελίου, Αντιπρόεδρο. Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων είναι σωματείο που αποσκοπεί στην προαγωγή της παρεχόμενης Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων διδακτικών μεθόδων για τη διδασκαλία της τέχνης, καθώς και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών του σε κάθε τομέα του κοινωνικού βίου και ειδικά τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών εργασίας στα σχολεία. Θέμα της συνάντησης ήταν η θέση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων σε ένα μοντέρνο και προοδευτικό σχολείο.

Η απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Μάιο δικαίωσε εν μέρει τους προσφυγόντες εικαστικούς δασκάλους αποφασίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου» και η υπ’ αριθ. 83315/Δ3/30.6.2020 απόφαση της ίδιας Υφυπουργού με τίτλο «Ωρολόγια Προγράμματα των Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και των Λυκείων Ε.Α.Ε.», κατά το μέρος που με τις πράξεις αυτές δεν προβλέπεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Λυκείου η διδασκαλία του μαθήματος «Καλλιτεχνική Παιδεία» στην Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου και Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ενώ η υπόθεση αναπέμφθηκε στη Διοίκηση, κατά το ακυρωθέν μέρος, σε ό,τι αφορά την εξάλειψη του μαθήματος από τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη διδασκαλία της Τέχνης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και φυσικά στηρίζει το αίτημα των εικαστικών δασκάλων να διατηρηθούν τα εικαστικά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο Λύκειο. Ένα σχολείο το οποίο διαχειρίζεται τους ανθρώπους του ως πόρους και ακολουθεί στενόμυαλες, οικονομίστικες πολιτικές στην οργάνωσή του είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταδικάσει τις νέες γενιές πολιτών που καλείται να διαμορφώσει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο