Γ. Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης θα είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στη Β’ Θεσσαλονίκης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Δεκ, 2022

Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη

Υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Ζερβουδάκης

Κλείνουμε 13 χρόνια κρίσης σε συνθήκες νέας λιτότητας, γιατί η ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο από μία μορφή νέας λιτότητας, σε μια περίοδο που μυρίζει πολύ έντονα εκλογές και σε μία περίοδο που οι πολύ λίγοι που λεηλατούν τους πολλούς βλέπουν αυτές τις εκλογές σαν μία ευκαιρία για να αναπαράξουν την εξουσία που τους επιτρέπει να λεηλατούν τις ζωές και το βιος των πολλών.

Πριν από 8 μήνες στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 οι σύνεδροι πήραν μία απόφαση, η οποία δεσμεύει και την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή και εμένα προσωπικά, να καλέσουμε σε έναν πραγματικό, ειλικρινή διάλογο όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές, όλους τους ανθρώπους, τις κινήσεις, τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, που θέλουν να ρίξουν αυτήν την Μητσοτάκης Ανώνυμη Εταιρεία, να την ρίξουμε όλοι μαζί και να βάλουμε κάτι στη θέση της που να ανοίγει άλλη μία φορά πόρτες προς ένα καλύτερο αύριο, ιδίως για τη νεολαία.

Η πρόκλησή μας και η πρόσκλησή μας, στο Συνέδριό μας τον Μάιο του 2022, ήταν πραγματικά ειλικρινής και αυτό αποδεικνύεται από τι ακριβώς προτείνουμε.

Το Συνέδριο με δέσμευσε ως Γραμματέα του ΜέΡΑ25 σε έναν ανοικτό διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς προαπαιτούμενα.

Έχουμε προτάσεις οι οποίες είναι τεχνοκρατικά άρτιες και ριζοσπαστικές αλλά μπορεί και οι άλλοι να έχουν καλύτερες προτάσεις από εμάς.

Η πρότασή μας για διάλογο ήταν ξεκάθαρη: ελάτε να συζητήσουμε, να θέσουμε βασικά ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες εκεί έξω (κόκκινα δάνεια, «Ηρακλής», χρηματιστήριο ενέργειας, ΦΠΑ, υγεία, παιδεία, εξοπλισμοί, εξορύξεις, πράσινη μετάβαση, χρηματοδότηση πράσινης μετάβασης, που πρέπει να πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης). Όλα αυτά δεν είναι θέματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η προοδευτική παράταξη πριν συμπράξει στο πλαίσιο μίας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τότε που έγινε αυτή η πρόταση. Την περασμένη Δευτέρα ανοίξαμε τα χαρτιά μας με άρθρο παρέμβαση, καταθέσαμε με ακόμα μεγαλύτερη ειλικρίνεια και περισσότερες λεπτομέρειες. Το όραμα του ΜέΡΑ25 γι’ αυτό το μέτωπο Ρήξης με την ολιγαρχία, με όλα αυτά τα οποία αμαυρώνουν το μέλλον των παιδιών της χώρας αυτής.

Από τη μία η σιγή ιχθύος των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ή αν θέλετε η απόρριψη της πρόσκλησής μας για διάλογο, γιατί όταν απαντάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «θα τα πούμε μετά τις εκλογές», σημαίνει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν ενδιαφέρεται για Ρήξη με την ολιγαρχία, απλά ενδιαφέρεται να πάρει μία ανάθεση από τους πολίτες και από το ΜέΡΑ25 για να μπούνε ξανά στα υπουργεία, κάτι το οποία εμάς δεν μας ενδιαφέρει.

Από τη  μία, λοιπόν, αυτή η άρνηση στην πρόσκλησή μας, από την άλλη η υπερψήφιση του επιδόματος καταστολής των 600 ευρώ, την ώρα που κατέληγε ο Κώστας Φραγκούλης, από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αυτά τα δύο μαζί σηματοδοτούν μια βαθιά περιφρόνηση απέναντι στον κόσμο που προσβλέπει να γίνει η Ρήξη με την ολιγαρχία. Είμαστε μία πραγματική φυλακή χρέους που χρειάζεται αυτή τη Ρήξη.

Γι’ αυτό σήμερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη καλούμε τη βάση, τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου, που μπορεί να προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να πιέσουν τις ηγεσίες τους σε όλα αυτά τα θέματα και ιδίως στο θέμα της συγκρότησης ενός πραγματικού προοδευτικού μετώπου το οποίο θα στηρίξει μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εφαρμόσει ένα πραγματικά προοδευτικό, ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα Ρήξης με την ολιγαρχία.

Αναλαμβάνω ως ΜέΡΑ25 σε τοπικό, περιφερειακό και πανεθνικό επίπεδο πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει αυτή η σύμπραξη της βάσης των προοδευτικών κομμάτων τόσο αυτών που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο όσο και αυτών που είναι εκτός Κοινοβουλίου, κινήσεων, κινημάτων, οργανώσεων, για ένα πραγματικό πρόγραμμα Ρήξης. Γιατί Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, σε μια κρίση η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι συγκεκριμένα συμφέροντα αναπαράγουν την φτώχεια και την πτώχευση γιατί από αυτήν αισχροκερδίζουν, μαζί με τα σούπερ μάρκετ και τους σουπερμαρκετάδες. Ή θα γίνει Ρήξη με αυτούς τους κυρίους ή άλλη μια φορά θα υπάρξει μία στρατηγική ήττα των δυνάμεων της προόδου και της ριζοσπαστικής δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή ότι, σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος προσωποποιεί και εκπροσωπεί την ενότητα στη βάση, το συνδυασμό του πολιτισμού και τις κινηματικής δραστηριότητας σε όλους τους χώρους χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαγκωνισμούς.

Είναι χαρά και τιμή μου να καλέσω τον Δημήτρη Ζερβουδάκη ο οποίος προσχωρεί στο ΜέΡΑ25 και να τον ευχαριστήσω που δέχθηκε την πρότασή μας να είναι υποψήφιος του ΜέΡΑ25 στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε την ομιλία του Δ. Ζερβουδάκη και την Συνέντευξη Τύπου ΕΔΩ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο