Τομέας Πολιτισμού: 6 Μαϊου, Απεργία Πρωτομαγιάς και για τον Πολιτισμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Μάι, 2021

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε παναττική απεργιακή κινητοποίηση και εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 2021 στις 6 Μαΐου καλώντας εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους της Αθήνας, στην 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. 

Η φετινή κινητοποίηση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της κατάργησης του 8ωρου που επιθυμεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό εργασίας τον Κωστή Χατζηδάκη, τον γνωστό σούπερμαν ισοπεδώσεων. 

Η κυβέρνηση οδηγεί, επίσης, σε κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος και καθιερώνει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία, αφενός, δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και την ασφάλεια της ψήφου, αφετέρου, αφήνει πολλούς έξω από τις διαδικασίες των σωματείων.

Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού που δοκιμάζονται όσο κανείς από την αρχή της πανδημίας, περιμένουν χωρίς πόρους και υπομονή το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων, ανοιχτών θεάτρων, μουσείων, συναυλιακών χώρων. Κάποιοι έλπιζαν ματαίως ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα ήταν σε θέση να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Κάποιοι άλλοι, όπως οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ έλπιζαν ότι το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα για συμμετοχή στην απεργία δεν θα ερχόταν αντιμέτωπο με τους απεργοσπάστες του διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου, που επιμένει στην εξαγγελία για πραγματοποίηση εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΕΜΣΤ.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού συμμετέχουν στην παναττική απεργία και απαιτούν :

  • Προστασία της δημόσιας Υγείας με επαρκές δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου.
  • Καμία επιδείνωση στους όρους εργασίας.
  • Άνοιγμα του Πολιτισμού μαζί με τον Τουρισμό και την Εστίαση.
  • Άμεση πρόβλεψη ανοίγματος χώρων, ώστε να υπάρξει χρόνος για προετοιμασία.
  • Υγειονομικό πρωτόκολλο για τους χώρους Πολιτισμού, καθώς και για τις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, σχολές χορού, ωδεία).
  • Διατήρηση της στήριξης στον κλάδο για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα μειωμένης χωρητικότητας.
  • Ανακοίνωση στήριξης για Μάρτιο και Απρίλιο όλων των εργαζομένων που λαμβάνουν επιδόματα ειδικού σκοπού μέσω του μητρώου και αυτόματη ανανέωση για κάθε μήνα μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της εργασίας τους.
  • Διασφάλιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, επιδότηση ενοικίου.

Η απεργία της 6ης Μάϊου δεν συμπυκνώνει μόνο τη διαχρονική σημασία της εργατικής Πρωτομαγιάς και των αγώνων των εργαζομένων όλου του κόσμου για χειραφέτηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι, ξεκάθαρα, μία απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που εγκαθιστά με τη βία τον νέο εργασιακό μεσαίωνα της τεχνοφεουδαρχίας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο