Τομέας Περιβάλλοντος: Το Master Plan της Cosco, η Σαλαμίνα και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μαρ, 2023

Στην περιβαλλοντική και αρχαιολογική καταστροφή που θα επιφέρει το Master Plan της ΟΛΠ-Cosco, το ΜέΡΑ25 έχει αναφερθεί επανειλημμένα και έχει τοποθετηθεί με την πλευρά των κινημάτων που αντιδρούν σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιφέρειας του Πειραιά.

Για την Σαλαμίνα ιδιαίτερα, τονίζουμε ότι το Master Plan της ΟΛΠ-Cosco θίγει δραματικά έναν αρχαιολογικό τόπο ύψιστης σημασίας ο οποίος αντί να αναδεικνύεται, υποβαθμίζεται συνθλιβόμενος ανάμεσα στις λιμενικές, οικοδομικές και ναυπηγικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα καταρρέει και το περιβάλλον της περιοχής η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένη. Οι πολιτικές των μνημονίων και της επιτροπείας δεν «καταλαβαίνουν» από αυτά: το μόνο με το οποίο ασχολούνται είναι το κέρδος και η ανάπτυξη σε περιοχές που είναι ήδη κορεσμένες και οι οποίες αντίθετα με αυτά που προορίζεται να τους προσθέσουν θα έπρεπε να εφαρμόσουν μια πολιτική για να αφαιρεθούν δραστηριότητες προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο από τους έχοντες την ευθύνη του εγκλήματος των Τεμπών, κος Κώστας Αχ. Καραμανλής (βουλευτής με το υψηλότερο εισόδημα στην Ελληνική Βουλή και μέτοχος ναυτιλιακών εταιρειών) είναι πολιτικός γόνος οικογένειας που έχει συμφέροντα στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ ΑΕ για τα οποία το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποφανθεί ότι προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας και ειδικότερα στο παρακείμενο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων. Το 2020 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Χατζηδάκη-Σούπερμαν (που ιδιωτικοποίησε τον ΟΣΕ), αποφάσισε να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας χωρίς να υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατά παράβαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Γιατί άραγε δεν έχει παραιτηθεί ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Μενδώνη; Ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής θα διακηρύξει την αρχαιολογική και περιβαλλοντική ασφάλεια του Τύμβου όπως διακήρυξε και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων;

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την νομιμότητα χωροθέτησης και λειτουργίας ναυπηγείων εντός προστατευόμενων αρχαιολογικών ζωνών της Σαλαμίνας και στηρίζει τον αγώνα της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων ώστε να σταματήσει επιτέλους η πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο