ΘΟΒ Συνδικαλιστικού: Χωρίς νερό δεν ζεις. Χωρίς δουλειά;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μαρ, 2023

Λίγο πριν το κλείσιμο της βουλής για τις εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει μαζί με την ιδιωτικοποίηση του νερού, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ συνεχίζοντας έτσι με συνέπεια την ταξική-μνημονιακή επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Με άλλη μια εξωφρενική ως προς τον κυνισμό και την αναλγησία της ρύθμιση που υποστηρίζει την τοξικότητα που διαπνέει στο σύνολο του το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ανώτερα στελέχη-golden boys και παράλληλα υπονομεύει και άλλο τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας όλων των υπολοίπων εργαζόμενων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 146 «Θέματα προσωπικού ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών» προβλέπεται η στελέχωση των ανωτέρων διοικητικών θέσεων της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ με «δημόσια προκήρυξη» από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με συμβάσεις 3 συν 3 χρόνων.

Τα κριτήρια μάλιστα πρόσληψης, διάρκειας συμβάσεων, οι αποδοχές και οι λοιποί όροι των συμβάσεων θα καθορίζονται απευθείας από τον ίδιο τον Διευθύνων Σύμβουλο με το πλαφόν αποδοχών του Δημοσίου τομέα, να μην ισχύει για τα διευθυντικά αυτά στελέχη, σε αντίθεση με το υπάρχον τακτικό προσωπικό που πληροί αυτές τις θέσεις.

Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη εργαζομένων με ορισμένου χρόνου σχέση εργασίας (8μηνα) με το πρόσχημα της κάλυψης εκτάκτων εποχικών αναγκών, την στιγμή που υπάρχουν επί δεκαετίες εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και που αποτελούν ποσοτικά το 90% του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί, μετά από χρόνια εργασίας, κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν περαιτέρω, σε υπαλλήλους 8μηνων συμβάσεων οι οποίες δυνητικά θα διακόπτονται από 4 μήνες ανεργίας!

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η πολιτική επισφράγισης των εργασιακών σχέσεων ομηρείας μέσω εταιρειών εργολάβων. Πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο τακτικό προσωπικό της ΔΕΠΑ με σύμβαση αορίστου χρόνου οι επί δεκαετίες απασχολούμενοι εργολαβικοί υπάλληλοι.

Τασσόμαστε ενάντια στις διατάξεις για πρόσληψη golden boys από την «αγορά», που καταπατούν τις προβλέψεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας του τακτικού προσωπικού της ΔΕΠΑ-Ε, και αποβλέπουν στη συντήρηση του καθεστώτος εργολαβίας για τυχόν «εποχιακές ανάγκες», κρατώντας τους εργαζόμενους εκτός αναγνώρισης προϋπηρεσίας, εκτός εκπαίδευσης, εκτός υπηρεσιακής ανέλιξης μέσα στην εταιρεία.

Οι επιπτώσεις της απαράδεκτη διάσπασης της ΔΕΠΑ ΑΕ με τον Ν.4643 του 2019 και της απόσχισης του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ έχουν ήδη φανεί. Τα Δίκτυα διανομής με τα αντίστοιχα πάγια, πέρασαν στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ η οποία τον Σεπτέμβριο 2022 πέρασε στην Ιταλική εταιρεία ΙΤALGAS, η οποία κατ’ αυτό τον τρόπο απέκτησε το μονοπώλιο της διανομής φυσικού αεριού στη χώρα μας. Από τις πρώτες ενέργειες της Ιταλικής διοίκησης ήταν (Ιανουάριος 2023) να απολύσει 7 υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονταν ως εργολαβικοί στην ΔΕΠΑ, κάποιοι εξ’ αυτών για πάνω από 15 χρονιά, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς καμία αιτιολογία.

Δεκάδες εργαζόμενοι εργάζονται με αυτό το απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και τις θυγατρικές της, (όπως και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ που παραμένει ακόμη υπό κρατικό έλεγχο) και απειλούνται με παρόμοια τύχη.

Οι απολύσεις στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ πρέπει να ανακληθούν, και το απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής εργολαβίας, δηλ. της απολυτής εργασιακής ανασφάλειας και έλλειψης δικαιωμάτων, να τερματιστεί.

ΘΟΒ Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25

Για να μαθαίνετε νέα και δράσεις της ΘΟΒ Συνδικαλιστικού του ΜέΡΑ25 και να ενημερώνεστε για ζητήματα εργασίας, βρείτε μας στα social media:

Εργασία ΜέΡΑ25
Facebook: https://www.facebook.com/mera25ergasia 
Instagram: https://www.instagram.com/mera25ergasia/ 
Twitter: https://twitter.com/mera25ergasia 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο